Головна Новини “Необхідно провести додаткову інвентаризацію у лаврі Почаєва”, – Василь Ільчишин

“Необхідно провести додаткову інвентаризацію у лаврі Почаєва”, – Василь Ільчишин

Директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника прокоментував перевірку Почаївської лаври.

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин прокоментував Суспільному звіт Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перевірок у Почаївській лаврі.

За його словами, до складу комісії долучили мистецтвознавців, представників пожежної служби, представників майнового відділу з питань майна міністерства культури та представників заповідника.

“Є ряд висновків від членів комісії, вони всі сформовані і подані на розгляд виконувача міністра. В кожної групи спеціалістів були свої зауваження, свої висновки. В пожежників: недотримання вимог пожежної безпеки, зокрема, наскільки мені відомо, попередні приписи не виконані до комісії. В попередні роки служба з надзвичайних ситуацій надавала рекомендації лаврі усунути проблемні питання, ризики, які виникають під час користування цими спорудами. І, наскільки я знаю, щось було виконано, але більшість умов припису не було виконано”, — каже директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

Василь Ільчишин розповідає, що необхідно провести додаткову інвентаризацію.

“По самих будівлях, по майну є дуже багато питань. Потрібні ще додаткові інвентаризаційні комісії. Щодо творів мистецтва, які зберігаються в Почаївській лаврі: Вони, скажімо, не всі в доброму стані. Деякі в незадовільному стані. Це теж питання, яке потребує додаткового вивчення. Не можу сказати, що остаточні рішення вже сформовані. Вони ще зараз на стадії роботи і формування “, – відзначив пан Ільчишин.

За словами Василя Ільчишина, зауваження є і від представників державного історико-архітектурного заповідника.

“Нещодавній факт будівництва на території Почаївської лаври. Це не лише в охоронній зоні, а в самій пам’ятці. Вони самовільно втрутилися в конструкцію пам’ятки. Між Успенським собором і келіями почали будувати якусь господарську будівлю. Пошкодили стіни келій, викопали величезний котлован, залили це все бетоном. Це є порушенням умов договору та пам’яткоохоронного законодавства. Це руйнація об’єкта культурної спадщини національного значення. Нами були проведені відповідні обстеження і складені акти. Ці матеріали направлені у Міністерство культури, оскільки воно є власником. Мінкульт має дати оцінку цих дій”, — каже Ільчишин.

Чоловік розповів, що за цим фактом представники заповідника звернулися до правоохоронців.

З проханням прокоментувати звіт комісії Мінкульту зателефонували до представників Почаївської лаври.

Привратник, який підняв слухавку, повідомив, що передасть наше прохання і з нами зв’яжуться, якщо приймуть рішення прокоментувати ситуацію.