Національний перелік нематеріальної культурної спадщини може поповнитися ще одним елементом з Тернопільщини, а саме «Лемківською киселицею».
«Це лемківська прадавня страва. Культура споживання вівсяного киселю своїм корінням сягає дохристиянських часів та є реліктом давньоукраїнської їжі Київської Русі. Киселиця була поширеною на всій території Лемківщини, а найбільше – в Центральній та Східній її частинах. Вона залишається символом гастрономічної культурної спадщини лемків», – розповідає директорка департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Світлана Байталюк.
Сьогодні нематеріальна культурна спадщина є важливою складовою міжнародного іміджу України. Вона виражає регіональну, локальну та культурну ідентичність, що сприяє розвитку туризму та міжнародному визнанню країни.
До слова, Національний перелік нематеріальної культурної спадщини вже налічує 93 елементи, 2 з них – з Тернопільщини.