Головна Новини На Тернопільщині виготовляють дрони і підписують їх позивними загиблих воїнів

На Тернопільщині виготовляють дрони і підписують їх позивними загиблих воїнів

На Тернопільщині у Борсуківській громаді започаткували проєкт “Дрон помсти”. Волонтери роблять FPV-дрони, які підписують позивними загиблих військових. Для бійців вже передали 15 дронів.

Про це Суспільному повідомила волонтерка Ольга Цісаренко.

Жінка каже, волонтерить з 2016 року, вирішила створити проєкт у грудні 2023. Перший іменний дрон підписали на честь троюрідного брата Романа Друзя. Він загинув 11 червня 2022 року на Донеччині. “Все почалося з того, коли загинув мій брат, то хотілось мститися за це, потрібно було робити щось серйозніше. Оголосили збір і перші дрони почали купувати в нашого земляка Ігоря Закутинського, який виготовляє дрони. Він сам сказав, що хотів би взяти участь у проєкті, бо Роман був його сусідом і другом дитинства. Перший дрон Ігор подарував нам за свого друга”.

іменні дрони

Волонтерка Ольга Цісаренко. Фото: Ольга Цісаренко

Четверо людей взяли участь у навчанні та виготовленні дронів. Навчання у громаді провів волонтер Ігор Закутинський та його колега Максим Шкварко. Учасники навчань склали три дрони бомбери та протестували їх, каже Ольга Цісаренко.

“Ми попросили Ігоря, щоб він приїхав до нас у громаду і нас навчив виготовляти дрони. Приєдналися четверо людей, щоб подивитися, чи вийде в нас реалізовувати такий проєкт. Це голова громади, бухгалтер, вчитель фізкультури і місцевий житель. Паяльники і все необхідне для виготовлення дронів закупив голова громади за свій кошт. Чекаємо на комплектуючі, які відправить Ігор з Києва, і будемо сідати їх знову робити щовихідних. Хочемо продовжувати такі заходи, щоб кожен з учасників виготовляв по дрону в день”.

виготовлення дронів у Бурсуківській громаді

Проєкт “Дрони помсти”. Фото: Ольга Цісаренко

Волонтерка розповіла, що дрон вартує 13 тисяч гривень, без батареї. На виготовлення 15 FPV-дронів зібрали майже 170 тисяч гривень. Позивні загиблих бійців з громади друкують на 3D принтері, а потім їх прикріплюють на дрони.

Ольга Цісаренко

Волонтерка. Фото: Ольга Цісаренко

“Весь проєкт розпочинався з іменних дронів і все це дало дуже гарний результат. Цей збір в нас йшов дуже активно. За кілька годин збір на один дрон повністю закривався. Після ініціативи іменних дронів я бачила, що в Лановецькій громаді, Білозірці почали робити схожі ініціативи”.

дрон із позивним загиблого бійця

Дрон із позивним бійця. Фото: Ольга Цісаренко

Ольга говорить, що їхню ініціативу підтримали в місті Чікаго і передали 2 050 доларів США на комплектуючі для виготовлення дронів.

“Пані Стефа у церкві Володимира і Ольги збирала кошти. Ми показали їм відео з нашої роботи. Це побачили і підтримали. Парафіяни храму будуть вирішувати, кому далі віддавати донати”.

дрони з позивними бійців

FPV-дрони. Фото: Ольга Цісаренко

Волонтерка розповіла, що у громаді планують збиратися кожні вихідні, щоб створювати дрони.

виготовляють дрони і підписують їх позивними загиблих воїнів

Проєкт “Дрон помсти”. Фото: Ольга Цісаренко