Головна Новини На Тернопільщині стартувала операція «Первоцвіт»

На Тернопільщині стартувала операція «Первоцвіт»

З наближенням весни на території України надзвичайно великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами, так званими первоцвітами – повідомили сайту Реально в прес-службі Держекоінспекції у Тернопільській області

Практично усі наші первоцвіти охороняються або Червоною книгою України, або регіональними Червоними списками, а деякі з них вже знаходяться на межі повного знищення. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів й добре відома нам черемша, або цибуля ведмежа. Масовий збір на продаж рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеликих місцезростаннях – до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Це в свою чергу веде до генетичного виродження.
Так, Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області з метою збереження ранньоквітучих видів рослин та попередження правопорушень у цій галузі на виконання розпорядження Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища України від 06.02.2013 року № 2/2-8-170, розпочато щорічну Всеукраїнську операцію “Первоцвіт”, яка триватиме до кінця травня.
У ході операції здійснюються рейдові перевірки по боротьбі з несанкціонованим збором і торгівлею рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин. Оперативну роботу в місцях зростання та продажу первоцвітів проводять інспектори Державної екологічної інспекції у Тернопільській області спільно з працівниками МВС, державною лісовою охороною лісогосподарських підприємств області із залученням працівників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.
Збирати та продавати такі рослини суворо заборонено. Відповідальність за такі дії передбачена Кодексом України «Про адміністративні правопорушення». Громадян, які незаконно будуть збирати та реалізовувати первоцвіти виявлятимуть і притягуватимуть до відповідальності, адже дозволи на збирання рослин, занесених до Червоної книги України, для розмноження і розведення у штучно створених умовах видаються Міністерством екології та природних ресурсів України лише науковим закладам та іншим установам, завдання яких пов’язане із виконанням наукових робіт з рідкісними видами рослин. Це означає, що твердження продавців про те, що квіти ними вирощені у парнику, теплиці чи на власному подвір’ї не звільняють громадян від відповідальності.
За незаконний збір та продаж первоцвітів у громадян конфісковуватимуть незаконно здобуте та накладатимуть штраф, розмір якого визначатимуть суди. Крім того, порушники відшкодовуватимуть збитки завдані навколишньому природному середовищу у розмірі 62 грн. за кожну незаконно зрізану рослину підсніжника білосніжного і цибулі ведмежої (з цибулиною), а 49 грн.- за кожну рослину підсніжника складчастого та підсніжника Ельвеза.
Закликаємо всіх небайдужих співгромадян не залишати без уваги жодного факту торгівлі, а також не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів заради збереження їх краси для майбутніх поколінь!