Головна Новини На Тернопільщині стало на 29 шкіл менше ніж торік

На Тернопільщині стало на 29 шкіл менше ніж торік

З першого вересня у Тернопільській області працюватимуть менше шкіл у порівнянні з минулим навчальним роком.

На Тернопільщині 556 шкіл розпочнуть навчальний рік у вересні. Це на 29 навчальних закладів менше, ніж торік. Про це Суспільному розповіла директорка департаменту освіти Ольга Хома.

За її словами, це пов’язано зі зменшенням кількості учнів. Порівняно з 2022 роком в області на 6 тисяч менше школярів.

Директорка Шляхтинецької гімназії Катерина Іванчук каже, що із першого вересня у гімназії навчатимуться 86 учнів. Підготовку до навчального року розпочали в червні.

“До першого липня ми всі класи і всі кабінети зробили. З допомогою батьків. Вчителі долучались, молодший персонал. Коридори доробляли і ще все те, що треба було зробити, то ми поступово доробляли”, — говорить Катерина Іванчук.

Жінка розповідає, що укриття розраховане на 160 людей. Тому з початку навчального року школа працюватиме офлайн.

Начальниця відділу освіти Байковецької громади Віра Коршняк каже, у них є 9 навчальних закладів, у яких з вересня навчатимуться 736 учнів. Це на 39 учнів менше, ніж торік.

“Величезна увага зверталася на безпеку перебування учнів і педагогів під час повітряних тривог. У нас укриття були облаштовані ще в перший рік війни. У наших укриттях є всі засоби, технічне спорядження, яке необхідне в укриттях. Минулого року побудовані ще два укриття. Це для дошкільного відділення Байковецької гімназії і для Дубівецької філії”, – зазначила Віра Коршняк.

Також вона розповіла, щоб облаштувати укриття, громада витратила майже 11 мільйонів гривень.

Директорка Тернопільської школи №14 Оксана Добровольська каже, що у навчальному закладі здобуватимуть освіту 1 035 учнів.

“Нам вдалося відремонтувати класні кімнати за кошти місцевого бюджету. Одну класну кімнату і створити там два кабінети для того, щоб дітей максимально залучити і не приходити в другу зміну, а щоб всі навчалися в першу зміну. Також ми підтримуємо в належному рівні наше укриття, завдяки якому ми маємо можливість навчатися очно в одну зміну і всі наші учні, у разі повітряної тривоги, вони мають можливість повністю розміститися в цьому укритті”, – пояснила Оксана Добровольська.

Оксана Добровольська розповідає, відповідно до рекомендацій міністерства освіти, харчуватимуться діти за новим меню.

“У нас організацію харчування забезпечують підприємці. Зараз меню вони затверджують у Держпродспоживслужбі і вже з понеділка діти матимуть можливість харчуватися за оновленим меню. Багато рекомендацій саме щодо здорового харчування, щоб було воно максимально енергетичне. Мало високу цінність і калорійність. Відповідно є всі стандарти”, – підкреслила Оксана Добровольська.

Директорка обласного департаменту освіти і науки Ольга Хома каже, цього року в області працюватиме 556 закладів освіти. Це на 29 менше, ніж торік.

“Частина з цих закладів ліквідовані. Частина з них стала філіями до опорних закладів. У нас суттєво зменшилася кількість учнів у закладах загальної середньої освіти. Якщо аналізувати з кількістю учнів на початок війни і новий навчальний рік 2024-25, то кількість учнів на початку війни в нас була понад 109 тисяч, то цьогоріч в нас до школи йде лише 103 тисячі учнів, – розповіла Ольга Хома. – З першого вересня у нас два заклади освіти, які функціонуватимуть в дистанційній формі. Це в Микулинецькій громаді. Власне, територіальна громада обіцяє, що до першого жовтня вони виконають всі вимоги щодо укриття і ці діти перейдуть в очний формат”.

Відповідно до змін державних будівельних норм від 1 листопада 2023 року, навчальні заклади не можуть використовувати укриття на першому поверсі. Вони мають бути або у цокольних приміщеннях, або у підвалах.

Нагадаємо, Навчання по суботах і довші зимові канікули: яким буде новий навчальний рік у Тернополі