Головна Новини На Тернопільщині під час ремонту церкви знайшли капсулу з минулого

На Тернопільщині під час ремонту церкви знайшли капсулу з минулого

Під час ремонту церкви Воскресіння Христового УГКЦ в селі Бишки, що на Тернопільщині, знайшли капсулу з минулого — записку 1937 року. Про це Суспільному повідомив настоятель храму, отець Михайло Квасниця.

За його словами, ремонт в церкві почали робити в п’ятницю, 14 червня.

“У нас в святилищі не було плитки, тому вирішили покласти плитку, бо в ті часи робилося, що кусочки лінолеума позастеляли на клей і воно виглядало дуже погано. Церква збудована в 1938 році, а в 1962 була закрита, 27 років не діяла, в 1989 році відкрили”.

банка

Банка, в якій лежала записка. Fb/Козівський форум

Священник каже, при цьому храмі він з 1994 року.

“У 90-х роках старий престіл не демонтували, а накрили коробкою, як новий престіл. І той новий престіл почав псуватися, бо там всередині той мур. І ми те все зняли й почали розбирати той старий престіл. Знайшли той наріжний камінь. Коли його підняли, там була ніша, а в ній банка, яка тріснула й папір вже був у досить вологому стані. Але вдалося його розгорнути, просушити, напис зберігся, фактично, ідеально. Завжди вважали, що церкву в 1936 почали будувати, а виявилося, що 9 травня 1937 року освятили перший камінь”.

церковна записка

Записка з капсули, яку знайшли в церкві села Бишки, Тернопільщина. Fb/Козівський форум

“9 травня 1937 року було заложено основи під будову храму, а посвячення “угольного” каменя здійснили оо. Степан Городецький з Урмані, Ілля Залуцький, який у 1917-21 рр. був парохом у Бишках, Петро Пастух з Куропатників. На час закладення цієї “капсули” священником у Бишках був Микола Косович (роки життя 1901-1941), який вже через декілька років став жертвою репресій більшовиків”, — повідомили в Фейсбуці на сторінці “Козівського форуму“.

За словами Михайла Квасниці, також під час демонтажу престолу знайшли мощі.

“Це мощі з підтвердженням від митрополита Шептицького, що це справжні мощі. З релігійної точки зору це дуже цінні речі. У віднайденому посланні з минулого, списки священників, інформація, хто був старостою, хто був в церковному комітеті. Виявилося, що церкву збудували за рік і 26 червня 1938 було перше посвячення”.

записка, церква

Записка з капсули, яку знайшли в церкві села Бишки, Тернопільщина. Fb/Козівський форум

“Як свідчить записка, будову храму вів архітектор Євген Нагірний, будівничим був Омелян Косович, солтисом села на той час був Гринько Безкоровайний, а церковний комітет очолював Іван Федечко. Далі йде перелік усіх членів комітету. Завдяки цій знахідці, хтось знайде там, мабуть, і своїх родичів”, — повідомляє “Козівський форум”.