Головна Новини На Тернопільщині парафіяни трьох громад передали на дрони понад 250 тисяч гривень

На Тернопільщині парафіяни трьох громад передали на дрони понад 250 тисяч гривень

На Тернопільщині парафіяни Вишнівецької, Борсуківської та Лановецької громад передали на FPV-дрони понад 250 тисяч гривень.

Про це розповіла Суспільному волонтерка з Ланівців Богдана Барва.

За її словами, до збору коштів на дрони долучилися жителі восьми сіл. Ініціатива належала самим парафіянам.

Богдана Барва, волонтерка з Ланівців

Богдана Барва, волонтерка. Фото: Богдана Барва

“Першими відгукнулися Котюжини, Осники, Передмірка. Тоді долучилися Синівці, Великі Кусківці, Козачки. Потім гроші передали жителі Білозірки та Піщатинців. Зараз активізувалися саме церкви у зборі на дрони, окрім дітей-колядників. Люди також одноосібно допомагають своїми внесками”.

Частину дронів за ці кошти бійцям уже передали.

“На фронт відправили вже дев’ять літальних апаратів. Ще 25 штук замовили. З них п’ять уже відправили, на решту двадцять очікую”.

Збором коштів на безпілотники почала займатися недавно, говорить Богдана Барва.

“У Лановецькому районі не бачила, щоб хтось збирав, поки я не відкрила збір. Збирали мої колеги з Тернополя, замовили дрони в жительки Одеси. І я вирішила спробувати. Спочатку знайшла тих людей, які працювали б з такими дронами, тоді вже замовила. Потреба в дронах виникає щораз більша. Бійці бачать, що є люди, які можуть їх закупити, тому й звертаються до нас”.

Олексій Філюк, Настоятель храму "Святого архистратига Михаїла" в Білозірці Лановецького району

Олексій Філюк, Настоятель храму “Святого архистратига Михаїла” в Білозірці. Фото: Суспільне Тернопіль

Настоятель храму “Святого архистратига Михаїла” в Білозірці Лановецького району отець Олексій Філюк розповів, що парафіяни віддали на дрони сто тисяч гривень. Ці кошти збирали на ремонт церкви.

“Село Білозірка споконвіку славилося своїм патріотизмом і жертовністю. Ми мали ремонтувати фасад храму. Але люди вирішили на зборах віддати ці сто тисяч на закупівлю дронів. Додатково, крім цих сто тисяч гривень, наша церква ще майже двісті тисяч гривень протягом останнього року надала бійцям, які є нашими земляками. На лікування для них давали по п’ять, по десять тисяч від церкви.

Церква постоїть ще без ремонту, а от оборона і захист України — на першому місці. Парафіяни всі сказали, що ми на церкву ще, дасть Бог, назбираємо, а зараз підтримаймо ЗСУ, бо це найнеобхідніше. Тому на церковних зборах я отримав доручення відвезти цих сто тисяч для лановецьких волонтерів на дрони. Ще 10 тисяч було на лікування для одного хлопчика, і на заправку машини, яка їде на схід, так само п’ять тисяч виділили”.