Головна Новини На Тернопільщині є діючий млин, якому понад 100 років

На Тернопільщині є діючий млин, якому понад 100 років

У Ладичині на Тернопільщині місцеві жителі мелють борошно у млині, якому понад 100 років. Зберегти млин в Микулинецькій громаді вирішив місцевий фермер Ігор Околович.

Іван Гогусь з Ладичина Микулинецької громади — єдиний мельник у селі. Він працює у млині, якому понад 100 років, повідомляє Суспільне

“Береться зерно і тут висипається на очищення. Колись привозили на млин, коли не мали грошей заплатити за млин, то брали 100 кілограмів, наприклад, ту мірку зерна мельникові оплачували. Одна мірка — десь приблизно 10 кілограмів зерна”.

Іван Гогусь, млин, Тернопільщина

Іван Гогусь. Суспільне Тернопіль

Спочатку млин працював на водяній тязі від річки.

“Раніше млин працював від води. А зараз працює на електриці”.

Річка, млин, Тернопільщина

Річка. Суспільне Тернопіль

Іван Гогусь говорить, що зберігся до наших днів в робочому стані станок для змелювання борошна. Металева таблиця на обладнанні вказує на виготовлення у місті Будапешт у 1912 році.

“Це є серце млина, як кажуть, чи основа. Станок не має жодного підшипника.Це борошно ми отримаємо грубого помолу. Щоб переробити 100 кілограмів зерна на борошно, потрібно 1,5 години”.

Борошно, млин, Тернопільщина

Борошно. Суспільне Тернопіль

У млині також досі збереглися жорна. Зі ста кілограмів зерна виходить в середньому 50 кілограмів борошна першого сорту і 50 — другого. Та користуються цим млином місцеві жителі з кожним роком дедалі рідше.

“Ті господарі, що 15-20 років тому мололи, то вже повмирали”.

Діючий млин, якому понад 100 років, жорна

Жорна. Суспільне Тернопіль

Млином опікується місцевий фермер Ігор Окололович. Він каже, із трьох млинів, які були у селі, зберігся лише цей. Сама будівля, ймовірно, збудована ще у 19 столітті.

“Опікуюся цим млином, який перейшов, як майновий пай від колишнього колгоспу.Люди дотепер ще користуються млином. Є така традиція. Вважають, що тут борошно краще виходить. До нас привозять з довколишніх сіл. Раніше більше привозили. Зараз менше”.

Млин, фермер Ігор Окололович

Ігор Окололович. Суспільне Тернопіль

У планах фермера — проводити тут екскурсії.

Млин, фермер Ігор Окололович

Фермер. Суспільне Тернопіль

“Постараємося зберегти його довше. Якщо він не буде працювати за своїм призначенням, щоб хоча б був, як згадка про ті часи. Коли настане перемога і до нас приїдуть туристи, вони обов’язково захочуть дізнатися про наше минуле”.