Головна Новини “Моральний авторитет” письменник та блогер з Тернополя потрапив в релігійний скандал

“Моральний авторитет” письменник та блогер з Тернополя потрапив в релігійний скандал

Анонс про те, що на дискусію в УКУ запросили популярного блогера в образі морального авторитета Пана Романа, який співає про “силу покаяння”, викликав жваві обговорення, а отець Юрій Бойко навіть присвятив йому тривале відео

У ці вихідні у Школі журналістики та комунікацій УКУ відбудеться зустріч-дискусія “Чому сила покаяння – то є люкс” із Паном Романом. Це вигаданий комічний персонаж, якого створив письменник з Тернопільщини Роман Чихарівський, пише Еспресо.

“Але сила покаяння – то є сила, то є люкс. То є сила капітальна, то є чудо із чудес. Капітальні два еспресо замовляю в стюардеси. І злітаю помаленьку до небес, ого як файно!” Якщо ця пісня вже більше року застрягла у вашій голові так само як і в нашій; якщо всі голубці майстерно накручені, а смайлики-вогники у відповідях на сторіз давно забанені, значить настав час для цього оголошення. Цьогоріч запрошеним гостем Дня відкритих дверей Школи журналістики та комунікацій УКУ буде пан Роман”, – анонсували на сторінці Школи журналістики кілька днів тому.

Однак дискусії під цим дописом не вщухають досі.

Як письменник та знаний блогер з Тернополя опинився в епіцентрі релігійного скандалу, фото-1

Фото: FB Школи журналістики та комунікацій УКУ

Частина користувачів щиро захоплюються “моральним авторитетом Паном Романом”, інша частина – передовсім представники духовенства – обурені цим захопленням. І навіть викладачі УКУ опинилися по різні боки вентилятора.

Як письменник та знаний блогер з Тернополя опинився в епіцентрі релігійного скандалу, фото-2

Фото: FB Школи журналістики та комунікацій УКУ

Цікаво, що серед тих, хто пообіцяв прийти на дискусію, – “Офіс доброчесності НАЗК. Просвіта”. Як сказав би Пан Роман, то вам не хіхі-хаха.

Як письменник та знаний блогер з Тернополя опинився в епіцентрі релігійного скандалу, фото-3

Фото: FB Школи журналістики та комунікацій УКУ

“Як фани пана Романа, реєструємося всім Офісом доброчесності НАЗК! Ну, і мріємо про SMM-ників, як у вас. Раптом, маєте ще таких класних і творчих випускників і випускниць чи студентів і студенток – давайте до нас на стажування! Будемо разом робити різні доброчесні активності. Ми завжди за все круте і творче! Та даємо можливості реалізуватися разом з нами!” – написали зі сторінки організації.

Що думає про Пана Романа його “духовний отець” Юстин Бойко

Очікувано участь у дискусії взяв отець Юрій (Юстин) Бойко, якого сам Пан Роман називає своїм духовним отцем. При цьому отець Юстин не обмежився коментарями, а навіть записав відео на 49 хвилин про Романа Чихарівсього та шкоду образу Пана Романа. Здається, менше уваги отримала навіть Христина Соловій після кліпу в церкві Андрія у Львові.

“Образ пана Романа виник на землі, піддатливій для цього. Це діагноз Галичині. Він набув великої популярності, його почали поширювати і священники, і монахи, і монахині. Цей спосіб сприйняття реальності через таку, на перший погляд, гумористичну складову став невинним. Але за цим криються дуже поважні ідеологічні речі”, – каже Юстин Бойко.

Він також припустив, що образ Пана Романа використовують “люди з великих політичних кіл”.

“Слова так званого Пана Романа цитував голова Верховної Ради Стефанчук під час засідання Верховної Ради України. Я думаю, якщо такі люди цитують цього чоловіка, то це неспроста”, – каже Юстин Бойко.

Хто ж такий загадковий Пан Роман і чим він відомий

Пан Роман – літній чоловік, релігійний, як кожен “пурєдний” галичанин, який любить вчити моралі й життєвої мудрості молодих.

При цьому реальному Роману Чихарівському немає й 30 років. Він автор книги “Святі не вимовляють “р”, яку відзначали Кузьма Скрябін та Ірена Карпа. До речі, написав він її в 16 років. Хлопець, до слова, виріс у глибоко релігійній родині й у дитинстві навіть мріяв стати папою римським.

Образ Пана Романа з’явився у 2022 році у ТікТок та Іnstagram. Його гумористичні ролики про розпусту і розмірковування на різні важливі теми стали вірусними, їх часто використовують як озвучку до своїх роликів інші тіктокери. Наприклад, його жарт про розпусту і голубці став “саундтреком” не одного відео, де роблять голубці.

Утім моральний авторитет Пан Роман розмірковує не лише про гріхи і покаяння, а й жартує на злободенні теми. Скажімо, якщо ви досі не знаєте, що таке середній клас, то є ідеальне визначення від Пана Романа: “Є список Форбс, а є список боржників ОСББ. Якщо вас нема ні там, ні там, значить ви – середній клас”.

Тепер у його блозі з’являється все більше відео про мобілізацію.