Головна Новини МНС попереджає

МНС попереджає

У зв’язку з утриманням на території України досить теплої та сухої погоди сьогодні існує великий ризик виникнення пожеж, пов’язаних із спалюванням трави, сухостою, опалого листя. Трави та сміття легко займаються від сірника або цигарки, а полум’я швидко розповсюджується на значні території. Окрім того, що вогонь загрожує життю та здоров’ю громадян, завдає значну матеріальну шкоду, він ще й руйнує родючий шар ґрунту та знищує комах, які в ньому живуть.

При спалюванні трави, сухого листя на присадибних ділянках або вздовж доріг виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, ліси, залізничні колії і навіть на житлові будинки. Якщо спалювати суху траву на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити замикання ліній електропередач, що може призвести до руйнівних наслідків для населених пунктів і промислових об’єктів.

Нагадуємо, що спалювання опалого листя заборонене законом. Про неприпустимість випалювання залишків рослинності, до яких належить і скинуте деревами листя, йдеться у ст. 27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Відповідальність за спалювання опалого листя визначена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачає накладання штрафу від 170 до 1190 грн.

Випалювання опалого листя шкодить не лише довкіллю, але й здоров’ю людини. Листя є природним фільтратором повітря: за весну, літо та осінь воно вбирає в себе пил і багато різних шкідливих речовин, які потім виділяються під час спалювання. Дим від таких вогнищ містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низку канцерогенних сполук. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

МНС наголошує, що найбільш «дружнім» способом прибрати листя по відношенню до довкілля є спосіб компостування опалого листя. Крім того, законодавством передбачена можливість укладання договорів зі спеціалізованими організаціями для його вивезення.