Головна Новини Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко прокоментував корупцію у ВЛК

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко прокоментував корупцію у ВЛК

Під час візиту на Тернопільщину міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відповів на запитання журналістів. Одне з них — корупція у військово-лікарських комісіях, повідомляє Суспільне.

Ми змінили підходи до проведення ВЛК

“ВЛК ми повинні розділити на дві складові: ВЛК, яка проводиться для військовозобов’язаних перед тим, як вони стають військовими й ВЛК, коли людина, перебуваючи у лавах Збройних сил України, отримала поранення. Коли ми ведемо мову про ВЛК військовозобов’язаних, це зона компетенції Міністерства охорони здоров’я. І ми змінили підходи до проведення ВЛК. Раніше цих лікарів заклади делегували до військкоматів, пізніше — центрів комплектування, і вони на тій базі проводили певні обстеження і робили направлення на стаціонарне лікування, чи на дообстеження. Зараз ми змінили підходи й зробили окремий пакет програм і медичних гарантій. І за поданням голів обласних державних адміністрацій за кожним ТЦК закріплюється окремий заклад охорони здоров’я. В разі, якщо необхідно за закладом закріпити декілька”, — розповів Віктор Ляшко.

За словами Віктора Ляшка, за кожним ТЦК закріплюють заклад охорони здоров’я, щоб не було черг.

Ми ухвалили управлінські рішення, які запобігають появі корупції

“Електронна система охорони здоров’я має пам’ять всіх візитів цієї людини до лікаря. І унеможливлюється маніпулювання певними діагнозами. Або ми чітко розуміємо, який діагноз ставив конкретний лікар, якщо виявляються будь-які порушення, правоохоронні органи можуть надалі розслідувати з експертизою певного спеціаліста, або якоїсь комісії, яка буде створена. Якщо більше, ніж 4 дні проводиться медичне обстеження військовозобов’язаного, то повинні бути обґрунтовані причини, чому це робиться. І ми додатково передаємо ці дані з національного рівня до департаментів охорони здоров’я. Вони працюють з головами ВЛК за конкретним закладом. Так ми виключаємо якісь маніпуляції, які можуть виникнути. І, таким чином, ми ухвалили управлінські рішення, які запобігають появі корупції. Але є людський чинник, який, на жаль, негативно відображається в кількості кримінальних справ, які пов’язані з ВЛК. І тут в нас є чітка співпраця з правоохоронними органами для того, щоб унеможливити будь-які маніпуляції, або корупційні дії при проходженні медичної комісії”.