Головна Новини Масштаби вражають: на Тернопільщині виявили стихійні сміттєзвалища площею понад 6 га

Масштаби вражають: на Тернопільщині виявили стихійні сміттєзвалища площею понад 6 га

Фахівці ДЕІ у Тернопільській області продовжують проводити планові перевірки органів місцевого самоврядування щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Так, під час обстеження території Збаразької громади виявлено 38 несанкціонованих звалищ відходів, повідомляють на сторінці установи.

Зокрема, наймасштабніші стихійні сміттєзвалища розташовані на території сіл: Зарудечко, Шимківці, Зарубинці, Добромірка, Іванчани, Травневе, Нижчі Луб’янки, Вищі Луб’янки, Максимівка, а також у м. Збараж.

Загальна площа засмічених ділянок становить 63 094 м2.

Згідно ст. 26 Закону України «Про управління відходами», ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення питання щодо організації управління побутовими відходами, забезпечення ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ у межах населених пунктів та здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства належить до повноважень органів місцевого самоврядування.

Відтак, Інспекцією направлено вимогу до Збаразької міської ради, якою зобов’язано ліквідувати стихійні сміттєзвалища, а також вживати заходів щодо попередження таких порушень у майбутньому.

Зазначаємо, що розміщення відходів на необлаштованих ділянках створює значну загрозу для довкілля. Адже небезпечні речовини зі сміття потрапляють напряму в ґрунт та водоносні горизонти, погіршуючи тим самим якість поверхневих та підземних вод. Такі стихійні сміттєзвалища дуже часто стають причиною пожеж, які викликають забруднення атмосферного повітря.

Тому, органи місцевого самоврядування повинні вживати заходів щодо запобігання утворення несанкціонованих сміттєзвалищ та їх ліквідації.

Нагадаємо, про несанкціоновані сміттєзвалища можна повідомити Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області через застосунок #ЕкоЗагроза, на поштову адресу: Шашкевича, 3, м. Тернопіль, тел. (0352) 25-95-82, або на електронну адресу: tern@dei.gov.ua

Не створюйте стихійних сміттєзвалищ! Бережіть довкілля!