Головна Новини Лікарі прокоментували ситуацію зі смертю маленького пацієнта на прийомі в стоматолога

Лікарі прокоментували ситуацію зі смертю маленького пацієнта на прийомі в стоматолога

Мати 1-річного Єремія, який помер після візиту до стоматолога у кріслі Тернопільської обласної дитячої лікарні, розповіла, як розгорталися події того злощасного дня. 

Журналістам “20 хвилин Тернопіль” жінка повідомила, що одразу, як тільки дитину забрали у кабінет до стоматолога, запідозрила щось недобре, але оскільки її у приміщення не пускали, то не могла нічого вдіяти. 

“Спочатку все наче було добре, а приблизно за пів години я почула пищання апарату. Далі відбувався якийсь кіпіш і за кілька хвилин туди зайшов ще один лікар. Як потім зрозуміла, то був завідувач анестезіологічного відділення. Що саме вони там робили – не знаю. Та коли почали виходити з кабінету, то запевнили мене, що там все нормально. Також туди приходили медсестри, які також мені казали, що з дитиною все добре, — розповідає мама. — Згодом я знову почула, що запустили машинку для чистки зубів, вже нічого не пищало і певно просто лікували сину зуби. Та за кілька хвилин ситуація повторилася. І знову цей кіпіш серед лікарів, і знову переконання, що з дитиною все добре. Я досі не розумію, чому мені не казали правди, якщо під час лікування щось пішло не так?”.

Згодом медсестри винесли жінці папірець і попросили купити все за списком – магній і трубки для носика. Сама ж пані Руслана називає це відволікаючими діями, адже потім лікарі повідомили, що це непотрібно. 

“Як на мене, вони певно щось завозили або заносили в кабінет, щоб стабілізувати стан сина. Бо вони мене запевняли, що там все добре і не хотіли лякати, відповідати на мої всі запитання. Але чому одразу не повезли дитину в реанімацію? Моя дитина потрапила до реанімації вже після того, як дві години пролежала в стоматологічному кабінеті. Щобільше, лікарі приховували від мене той факт, що дитина потребує допомоги. Вони наголошували, що вже везуть його в післяопераційну. Тільки після того, як я влаштувала скандал і вимагала показати дитину, вийшов стоматолог та дівчинка-анестезіолог. Вона повідомила, що в дитини анафілактичний шок на антибіотик, його стан стабільний, і він прокидається після медикаментозного сну. Через дві години ми вже з подружкою влаштували скандал у лікарні, і нас пообіцяли провести до дитини”, – пригадує мати Єремія.

Вперше свого сина після операції пані Руслана побачила вже о 17.00. 

“Тоді лікарі мені сказали, що дитина у критичному стані, вони не знають, що сталося. Також наголошували, що у нього слабкий організм, наголошували, що він кволий, мав проблеми зі здоров’ям. Я їм чітко сказала, що напередодні стоматологічної процедури мій син точно був здоровим. Є ж у  лікарів все аналізи, він бігав, ніяких вад серця чи легень він не мав. Просила їх перевезти дитину в іншу лікарню, можливо, потрібна допомога інших фахівців, купити ліки. Та медики мені повідомили, що мій однорічний син нетранспортабельний. Він не витримає ніякої дороги, навіть у швидкій. До лікарні також приїхав мій чоловік, але медики і йому нічого нового не сказали. Стоматолог обманув нас і сказав, що після першого приступу лікування зубів не продовжили, але я чула там звук”, — з розпачем говорить мама померлого хлопчика.

Вже близько 21.00 13 листопада лікарі повідомили батькам, що у хлопчика зупинилися серце, вони не змогли його врятувати.

У лікарні ж відзначили, що робили все необхідне, згідно протоколів, щоб врятувати життя 1-річному Єремію. 

“Інформація про те, що ми одразу не відвезли дитину до реанімації, не відповідає дійсності. Це все, що наразі можу вам сказати, адже триває слідство, — сказав стоматолог Володимир Кучмій, який лікував дитину. 

“Процедуру маленькому пацієнту проводили не у звичайному стоматологічному кабінеті. Це як операційна — з усім відповідним обладнанням і для дихання — також. Після того, як дитині стало погано, вона прожила ще 7 годин. Лікарі боролися за життя хлопчика до останнього. Що стало причиною смерті — мають розбиратися правоохоронці. На всі інші питання щодо препаратів, дозування я відповідати не можу. Триває слідство”, — відзначив Богдан Криницький, завідувач анестезіологічного дитячого відділення з ліжками для інтенсивної терапії з виїзною консультативно-педіатричною бригадою невідкладної та паліативної допомоги.