Головна Новини Кислотна справа Чижмаря: суд іде

Кислотна справа Чижмаря: суд іде

ЧижмарРозпочався суд у “кислотній” справі Чижмаря: замовник готується до амністії, а виконавця катували. Такої версії дотримується адвокат обвинувачених, а в цей час жінка, через яку робили замах на заступника губернатора, народила малюка

Вчора Голосіївський райсуд почав розглядати по суті справу про замах на здоров’я замгубернатора Київської області Юрія Чижмаря. Адвокати підсудних стверджують, що в справі багато вигаданого, а їхніх клієнтів можуть амністувати.

Нагадаємо, майже рік тому, 17 лютого, на Чижмаря напали в Києві на вул. Горького біля його будинку. Невідомий хлюпнув йому кислотою в обличчя і зник. Через кілька днів міліція заявила, що затримані виконавець Дмитро Котов і замовник, капітан міліції Назар Фесун.

У підвалі будинку Котова знайшли кислоту і фотографію Чижмаря. Мотив, за версією міліції, – любовний трикутник. Нібито Чижмарь відбив у Фесуна кохану дівчину, 26-річну Олександру П. Заступника губернатора в цю версію не вірить і каже, що корені сягають у минуле, коли він працював на Тернопільщині. У той час він конфліктував з місцевими правоохоронцями.

СУД. Засідання у справі проводилося в закритому режимі – в зал нікого стороннього не пускали. За словами представників суду та адвокатів, через клопотання Юрія Чижмаря. Сам він на суд не прийшов.

За словами адвокатів, заступник губернатора був на ознайомчому засіданні, сказав, що не вірить у причетність Фесуна і Котова, тому більше не буде присутній. Втім, звинувачення впевнене, що судять саме тих, передає Сегодня

«На даний момент допитуються свідки. Зокрема, медики, що зробили потерпілому першу допомогу. Що стосується справи, нами зібрано достатню кількість доказів, що говорять про те, що один з обвинувачених виступав замовником злочину, а другий виконавцем », – розповів нам прокурор у справі Олександр Лубін.

ЛЮБОВ. Нам вдалося дізнатися, що сприяло замаху. В оточенні Фесуна кажуть, що в Олександри, з якою Чижмарь познайомився ще в Тернопільському університеті, де був її викладачем, був роман з чиновником. Потім вони розійшлися, і за дівчиною став доглядати Фесун. Справа у них йшло до весілля, адже Фесун з Олександрою вже нібито були заручені.

«Коли Назар з Сашею зустрічалися, у них все було серйозно, і вони були дуже приємною парою. Правда, про весілля, згідно з матеріалами справи, не згадують ні Олександра, ні Чижмарь », – розповідає нам друг і адвокат Фесуна Ярослав Куц.

Через якийсь час дівчина і Чижмарь, за словами Куца, знову зійшлися. Вона завагітніла нібито від чиновника, а Фесун, подумавши, що дитина від нього, але батьком йому стане інший, не на жарт розлютився. Він прийшов до свого друга Котову і розповів, що якийсь Чижмарь відбив у нього дівчину.

«А тут найцікавіше: Назар не замовляв Чижмаря, а просто поскаржився. Він не визнає провину. Каже, що недолюблював Чижмаря, але не замовляв його, а лише розповів Котову про переживання. Напад – суто особиста ініціатива Котова, щоб допомогти товаришеві. Те ж саме підтверджує і сам Котов. Більше того, Котова катували. Є підтвердження лікарів СІЗО, які знайшли сліди від електроструму. Міліція спочатку вибивала свідчення, що Чижмаря замовили нардепи, потім вибивали, що нібито тернопільські міліціонери, потім, що Фесун », – запевняє Куц.

Правоохоронці, природно, все це заперечують, запевняючи, що це нісенітниця, яку постійно вигадують захисники. Сам Чижмарь сказав, що більше цю історію коментувати не буде. А Олександра, як уже повідомляла «Сегодня», недавно народила малюка.

Можуть амністувати

Тим часом адвокати знайшли лазівку в справі, щоб звільнити підсудних від відповідальності.

«Справу порушено за статтею« Нанесення тяжких тілесних ушкоджень». Офіційна судмедекспертиза з натяжкою показала ушкодження середньої тяжкості, тобто вони майже 7 місяців відсиділи не по своїй статті. Якщо справу перекваліфікують з тяжких ушкоджень у середні, санкція цієї статті передбачає до 5 років позбавлення волі (за тяжкі – 10). Ще вона передбачає амністію для Котова, у якого маленька дитина, а також амністію для Фесуна, у якого літня мати. Тим більше, Чижмарь претензій до них не має », – каже адвокат Ярослав Куц.