Головна Новини Художник відновлює втрачені храми

Художник відновлює втрачені храми

храмБлизько 160 храмів згоріло за часи незалежності України. Ця сумна статистика свідчить про те, що церковні пам’ятки нікому в нашій державі не потрібні. Святині практично не реставрують та не шанують. Лише одиниці беруться за відродження храмів 16-18 століття. Львівський художник Михайло Яськович власноруч майструє з дерева мініатюрні церкви.

Михайло Яськович: «Це є не лише хобі, це просто стиль мого життя».

Більше десяти років тому пан Михайло захопився створенням макетів храмів. У його колекції понад сто п’ятдесят дерев’яних витворів. Маленькі святині ідентичні до своїх оригіналів.

Михайло Яськович: «Я досліджую цю тему. У мене є дуже багато книг, які я використовую. Я відтворюю ті церкви, які є і яких переважно вже немає».

Власної майстерні чоловік немає. «Теше, вирізає і створює» свої шедеври вдома. Тому в квартирі завжди творчий безлад. Рідні на нього за це не ображаються. Навпаки – підтримують Михайла.

Михайло Яськович: «Та нічого – терплять».

У колекції Михайла – гуцульські, бойківські та лемківські храми. Перш, ніж розпочати роботу, в кожну виготовлену ним церкву художник ставить мініатюрний іконостас.

Михайло Яськович: «Кожній церкві по всім церковним канонам я передаю іконостас, ікони, як у всіх стареньких церквах».

Храми чоловік не продає, лише дарує. Каже, розпочав таку нелегку роботу, щоб українські святині, які знищили час та суспільство, остаточно не зникли з лиця землі. Михайло Яськович надіється, що хоча б макети розповідатимуть нашим нащадкам про те, якими віруючими були їхні предки.

ІНТБ