Головна Новини Хоптяна громадськість просить врятувати туризм від чиновників

Хоптяна громадськість просить врятувати туризм від чиновників

Збаразький замок

Збаразький замокВідбулося чергове засідання тернопільської експертної групи, на цей раз увагу привернув стан туризму в Тернопільській області та провал голосування в проекті «Сім чудес України» за одну із перлин нашої області Збаразький замок, в якому очікували на достойне місце, а отримали облизня. Серед запрошених депутат обласної ради Володимир Стаюра, представник політичної партії Фронт Змін Юрій Юрик, громадський діяч Іван Мельничук, громадський діяч Володимир Ханас. У вступному слові Ярослав Чорнозуб звернув увагу на те, що в області пріоритетною галуззю є туризм.
Володимир Стаюра зазначив, що туризм є не просто пріоритетним, а стратегічним напрямком розвитку, проте не завжди від управління туризму залежать певні речі, зокрема, погані дороги не добре розвинута інфраструктура. Якщо немає доїзду до об’єктів то про туризм говорити не приходиться. Крім того погана промоція це одна із найбільших бід туристичної галузі, адже пам’ятки потрібно рекламувати, розповідати про них. Та й сама область не рекламується в інших областях. А на порозі євро це важливо, бо будуть туристи з інших країн і потрібно їх інформувати про те чим пишається наша область. Управління туризму має забезпечувати коштами тобто відстоювати їх виділення на галузь, а на даний час потрібно їх виділяти максимум, щоб галузь вивести на певний рівень.
Юрій Юрик цілком погодився з колегою, проте зазначив, що мають бути програми розвитку туризму в містах, районах та області вцілому. Ці програми мають виконуватися, а не просто писатися. А також зауважив що немає цілісної концепції на рівні перших осіб, як області так і міста.
Інший більш реальний погляд на те, як працює туристична галузь області має Іван Марчук, який представляв громадську організацію міст побратимів Тернополя і Тирасполя, і запевнив, що те що має наша область і те як можна без затрат реалізувати певні сторони промоції наших об’єктів через громадську співпрацю з іншими містами, коли від управління туризму потрібно просто надати інформацію, яка створить позитивний імідж. І власне громадський сектор це робить без залучення коштів і без допомоги будь яких органів влади.
Володимир Ханас, власне вів мову про те, чому було провалено голосування по Збаразькому замку. Він зазначив «Якщо управління туризму ОДА не має електронної скриньки то як вони можуть працювати з новітніми технологіями можна говорити? Жодного заходу працівники туризму в промоції Збаразького замку не зробили. Представники громадянського суспільства не знайшли порозуміння з начальником управління туризму Тернопільської ОДА.»

Тому представники громадськості вирішили звернутися до голови ОДА Валентина Хоптяна з вимогою навести лад в керівництві туристичної галузі.