Головна Новини Як живеться чорнобильцям на словах і на ділі

Як живеться чорнобильцям на словах і на ділі

чорнобильціА от , як сьогодні живеться тим, хто рятував країну від радіації у перші дні після аварії – далі у сюжеті Уляни Дрючкової.

Це от 112 – вистачає на 5 днів, це не так багато – 38, вистачає на 15 днів.

По 18 таблеток вранці, в обід та ввечері. Ще безперервні процедури, уколи, крапельниці. У ліквідатора аварії на ЧАЕС Леоніда Карпенка ліками заставлена не одна тумбочка.

Леонід Карпенко, інвалід-ліквідатор аварії на ЧАЕС:“Приходиться обмежувати себе, но за останній місяць пішло десь близько 3800грн”.

Навіть вату та бинт, каже чоловік, у спеціалізованих клініках для чорнобильців купувати доводиться за власні кошти. Тим часом в уряді звітують про медичне забезпечення інвалідів та ліквідаторів аварії.

Микола Азаров,прем’єр-міністр України: “Уряд суттєво підвищив пенсії ліквідаторам – інвалідам, підняв пенсії справжнім чорнобильцям, збільшили кошти на лікування постраждалих від аварії. Загалом фінансування чорнобильських програм збільшили на 3,7 млрд. грн.”

За менше ніж рік до виборів уряд заморозив виплати чорнобильцям, які вони вибороли через суд. За рішенням Конституційного суду розмір виплат щороку на свій розсуд встановлюватиме Кабмін.

Сергій Тігіпко, віце-прем’єр-міністр України: “Чорнобильці зараз достатньо непогано забезпечені – на 1 квітня перша група інвалідів-ліквідаторів отримує 5474, друга група 4 778, третя – 2 972 гривні“.

Чорнобилець Володимир на ЧАЕС потрапив двадцять восьмого квітня у батальйоні спеціального захисту, який до дві тисячі третього ніде не значився. Лише коли частково розсекретили документи, чоловікові держава стала платити більше. До цього за стовідсоткове опромінення він отримував лише мінімальну пенсію Володимир каже, тих, хто 26 років тому рятував країну, сьогодні держава зробила мало не ворогами.

Володимир Рєзнік, ліквідатор аварії на ЧАЕС 731 батальйону спецзахисту: ”Нам підвищили частково, і то тільки половині оставшихся людей. Потрібні додаткові документи, перелік робіт, заробітна плата і так далі. Якщо документів немає – то мінімальна”.

Як підвищили, так і заберуть. Кажуть представники громадськості. Адже строк дії постанови Кабміну – лише рік. Тож не виключено, що після виборів чорнобильців знову посадять на голодний пайок.

Григорій Кабанченко, голова Національного форуму профспілок України: “Якщо на сьогодні вони будуть отримувати те, що передбачено законом – це не є дуже гарно, але 6, 8, 01 тисяч їм достатньо щоб вони прожили ще досить довго., бо вони всі герої і вони мають жити, а не мучитися”.

Леонід Миколайович каже, допомогти його серцю працювати міг би німецький електрокардіостимулятор. Проте він коштує двадцять три тисячі доларів. Проте таких коштів ні в нього, ні в держави немає. Тож чоловікові залишається сподіватися, що присутній у його тілі стимулятор працюватиме ще кілька років.

Уляна Дрючкова, Олександр Павленко, Сергій Коренєв, Телеканал UBR.