Головна Новини Як будуть рятувати Бережанщину від адмінреформи

Як будуть рятувати Бережанщину від адмінреформи

3 червня в Бережанах відбувся круглий стіл “Бережанський район на мапі Адміністративно-Територіальної Реформи” (АТР), організований Комітетом порятунку Бережанщини – повідомляють БережІнфо

Причиною даних зборів стало те, що поступово, ще з 2004 року, а тепер – ледь не щомісяця, із Бережан забирається якась районна чи обласна установа – пошта, санепідемстанція, податкова, диспансер, ходять слухи про переведення Центру зайнятості та закриття колонії. Усі ці зміни що призводять до зменшення кількості робочих місць та до втрати статусу району.

Головуючий на засіданні громадський діяч В.Петровський зауважив: “Бережани мають моральне право претендувати на центр адміністративно-територіального округу. Ми зібралися разом, щоб довідатися про майбутнє Бережанщини та намітити спільний план дій для збереження статусу району”.

Новий начальник філії «Бережанський райавтодор» І.Раїнчук повідомив, що в них об’єднано три райони – Бережанський, Козівський та Підгаєцький із центром у Бережанах, відповідно збільшилася кількість працівників (проте якщо раніше районна філія мала 52 працівників, то зараз – 115 на 3 райони, відповідно к-ть бережанських працівників зменшилася – ред.) та збільшилися об’єми асфальту для нашого району. Зокрема на ремонт дороги Тернопіль-Стрий у нашому районі (але не в місті) освоєно 200 тис. грн. Новиною для присутніх стало те, що «Райавтодор» дає гарантію 10 років на капітальні ремонти дороги і 3 роки на поточні ремонтні роботи. Оскільки стан наших доріг надзвичайно жахливий, то присутні довго сперечалися щодо вулиць Бандери і Рогатинська, об’їзну дорогу та інші. Як виявилося, основною причиною такого стану доріг є невидача коштів Казначейством, і якщо навіть на рахунках міської чи сільських рад є достатні суми для ремонту доріг, та Казначейство їх не проводить – бо в державі коштів немає…

Голова райдержадміністрації Я.Тринька розповів, що підготовка до реформи йде роками, проте інформації, коли і якою вона буде – нема. Також нема інформації щодо перенесення Центру зайнятості чи закриття диспансеру. Щодо колонії, то це питання зараз розглядається, а у випадку перенесення її в інші області – там будуть надані робочі місця для бережанців. Щодо інших закладів – це всього лише оптимізація районних закладів. Податкову забрали з Бережан тому, що в Бережанах не було створено нормальних умов праці (проте це заперечив редактор В.Якимів, який проводив журналістське розслідування даного питання у Козові щодо податкової та біржі). Переведення санепідемстанції не погоджувалося з адміністрацією.

На запитання: «Чи Ви зверталися до голови райдержадміністрації чи в інші інстанції щодо незакриття санепідемстанції у Бережанах?» колишній начальник районної СЕС, а тепер – начальник Козівської міжрайонної СЕС М.Ширін відповів лаконічно: «Ні, не звертався». Проте пояснив, що це – рішення Міністерства охорони здоров’я, яке видало відповідні накази і підлягає лише виконанню. Якщо раніше в районній СЕС працювало 50 чоловік, то в міжрайонній зараз теж працює 50 чоловік, відповідно понад 30 бережанців залишилося без роботи. А в Козову перевели – бо там краща матеріально-технічна база.

Зауваження краєзнавця М.Проціва, що згідно «Закону про місцеве самоврядування», повинно було бути хоч якесь погодження органів місцевого самоврядування, «зависло в повітрі» – адже ніхто з влади не мав що сказати.

Представник Податкової підтвердила, що накази «обговоренню не підлягають», і згідно планів реорганізації ніякий «круглий стіл» не може змінити рішення, згідно якого в області буде 7 міжрайонних податкових інспекцій. Проте чому саме в Козову переводиться служба – невідомо, адже по всіх показниках Бережани – найкращі. Відповідно, якщо зараз в МДПІ є 32 працівники, то скоро буде лише 15. Також будуть втрати по місцевому бюджету. А невдовзі за довідками СЕС чи іншими потрібно буде їздити в Козову… 

На запитання партійного лідера БРО «Батьківщини» В.Калинюка щодо виконавців чи керівників цієї адміністративно-територіальної реформи, Я.Тринька повідомив, що не знає даної інформації. В.Якимів уточнив, що зараз йде так звана «профільна реформа», яка підготовлює грунт для наступної АТР. Присутні висловили пропозицію, що варто запитати куратора даного процесу в області голову облдержадміністрації В.Хоптяна та голову комісії з проведення АТР Ю.Желіховського.

Партійний лідер БРО «Свободи» С.Кленик запитав у представників районної влади, чи не страшно їм чути про дані переведення і скорочення робочих місць, а найбільше – навіть не мати інформації, чому ж так відбувається?

Партійний лідер БРО «Нашої України» Р.Висоцький розповів, що весь світ спочатку робить територіальну, а вже потім – адміністративну реформу, а в Україні чомусь вирішили робити навпаки. Мабуть тому, що ще віце-прем’єр з питань адмінреформи Р.Безсмертний у 2005 році ледве втік з клубу в Макарівському районі Київської обл., коли намагався розповісти людям, якою йому бачиться реформа. “Враховуючи історію Бережан як адміністративної одиниці за всіх часів, центр новоутвореного району таки має бути у нас!”

Міський голова В.Музичка проінформував щодо повідомлення голови Державної пенітенціарної служби України О.Лісіцкова про те, що з чотирьох колоній західного регіону залишається дві – Ковельська і Дубненська, а Бережанська буде поетапно закрита, проте костел Бернардинів буде передано громаді міста. Начальник виховної колонії В.Лембрик зауважив, що в даному листі написано «розглядається», а не «вирішено» та повідомив, що установа працює у звичному штатному режимі. Зараз у колонії перебуває 72 вихованці, працює 175 військових і 14 – у ПТУ при колонії. Після прийняття нового Кримінально-процесуального Кодексу в Україні зменшилася кількість засуджених до перебування у колоніях. Проте є Розпорядження, в якому наказано не надсилати засуджених до Бережанської колонії. Зараз громада міста готує лист до Президента щодо не закриття колонії (з його текстом можна ознайомитися на сайті газети – ред.). Присутніми висловлювалася думка щодо збереження хоча б професійно-технічного училища, яке є при колонії, але належить до Міністерства освіти.

Щодо медицини, то спочатку начальник відділу охорони здоров’я М.Липний розповів про недотримання норм розміщення протитуберкульозного диспансера, внаслідок чого його заплановано перенести в обласну лікарню у Березовиці, на що присутні здивувалися – чому ж десятиліттями ці норми у нас не діяли? А в Бережанах буде сформована станція швидкої медичної допомоги, яка також обслуговуватиме Монастириский, Підгаєцький, Козівський і Зборівський райони. Всього в області буде 7 таких станцій (в т.ч. з Тернополем). Бережанам надано таку можливість через присутність передового досвіду у працівників, наявність потрібних приміщень тощо.

М.Липний також розповів про районну лікарню: за радянських часів тут було 395 ліжок, минулого року – 245, а зараз – лише 205 ліжок. Проведені ремонти у лікарні на 30% здійснено за кошти працівників лікарні та позабюджетні кошти. Проектів реформування лікарень є 5 і згідно останнього проекту – їх буде лише 3 на область. Відповідно шансів на те, у Бережанах буде окружна лікарня – немає. А з поступовим зменшенням ліжок вона скоро втратить статус районної, що приведе до відчутного зменшення районного бюджету. За його словами, Бережанський район почав «валитися» тоді, коли було утворено Підгаєцький. “Нехай реформи йдуть, але районні заклади залишаються в Бережанах, а не йдуть у Козову чи ще кудись!”

Керівник «Укрпошти» В.Токарська повідомила, що реформування відділень пошти відбулося ще у 2004 році. Але пошта – організація не бюджетна, а госпрозрахункова. Оптимізація підприємства триває, і зараз йде продовження реформування щодо створення центрального відділення лише у Тернополі…

Начальник районного центру зайнятості Б.Дубінський заспокоїв присутніх щодо слухів про переведення у Козову і запевнив, що ніяких змін не буде. А РЦЗ у Бережанах був збудований одним із перших в області…

За інформацією В.Калинюка, в минулому наш район був більше промисловий, а не сільськогосподарський. Проте за 20 років на Бережанщині перестали працювати всі підприємства, а навзамін – не створено жодного! І хоча у наш район приходили інвестори, та влада ставила їм такі умови, що вони йшли в інші. В.Музичка додав, що в інших районах і молодіжне будівництво проводиться, а у нас – «ніби щось пороблено». Він також повідомив, що зараз міська рада працює над питанням надання місту Бережанам статусу обласного значення, що може привести до зміни планів щодо адміністративної одиниці при проведенні реформи.

Громадський і політичний діяч Р.Кулик розповів про свою роботу в обласній та Верховній радах щодо сприяння Бережанам, Чорткову і Кременцю в отриманню статусу міст обласного значення. Це дасть збільшення дохідної частини бюджету даних міст у 2,8 разів, оскільки кошти поступатимуть не з району і навіть не з області, а зі столиці. Цього року першим статус отримає місто Чортків, а Бережани – швидше за все наступного року. Проте міській раді потрібно переглянути подані раніше документи та переписати “пояснюючу записку” згідно реалій сьогодення. Єдиними реальними варіантами для затвердження статусу міста обласного значення є екологічні: створення Національного природного або Регіонального ландшафтного парку, або ж прийняття статусу міста-курорту (оскільки у Бережанах є дитячий санаторій)…

Представник «Райавтодору» Н.Колодка зауважив, що 2/3 присутніх фактично є учасниками змін у районі за останні 20 років. А все почалося з реформи колгоспів, потім почали «роздержавлювати» заводи і фабрики. Але при розпродажі колишніх комунальних чи державних підприємств покупці зобов’язувалися зберігати їх профіль, проте ніхто за цим не слідкував і досі нікого не притягнуто до відповідальності. Проте він не вірить в туристичний чи екологічний розвиток району, а лише при відродженні виробництва, для прикладу – відкриття асфальтного заводу…

Керівник Екологічного клубу «Край» Г.Проців повідомила, що із 2002 року громадськість та науковці Західного регіону працюють над питанням утворення Національного природного парку «Бережанське Опілля». Проте за останні 8 років жоден об’єкт Бережанщини не став заповідником навіть місцевого чи регіонального значення. Дані питання у свій час не підтримали депутати міської та районної рад (мабуть тому, що в районі багато лісів і родовищ). В області наш район має найкращий збережений екологічний фонд і досі може претендувати на створення Національного або Регіонального парку…