Головна Новини Гарячі Головний храм тернопільських греко-католиків стане довершеним

Головний храм тернопільських греко-католиків стане довершеним

Архикатедральний собор у центрі Тернополя зазнає реконструкції. Йому повернуть вигляд, який був у період розквіту споруди за часів Австрії. Тоді це був Домініканський собор, виконаний у стилі бароко. Зокрема, йдеться про відновлення первісного вигляду куполу та веж собору. Кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації реставрації Катедри уже заклали в «Програмі збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки». Перший етап обговорення цієї програми у колі фахівців – архітекторів, археологів, художників, представників профільних управлінь міської ради, науковців, дослідників – відбувся у міській раді 13 квітня.

«Є ескізна пропозиція, як можна відтворити, реконструювати, реставрувати купол і дві вежі Домініканського собору з тією метою, щоб пам’ятка архітектури Національного значення виглядала, якнайкраще, так як виглядають подібні пам’ятки закордоном, – розповів архітектор Юрій Вербовецький. – При детальному дослідженні ми дійшли висновку, що за періоду Австрії Домініканський собор виглядав найбільш довершено: дахи, купол, вежі та інші деталі будівлі були виконані в стилі бароко. Купол собору на сьогодні в поганому технічному стані і потрібно його реконструювати. Тому була зроблена пропозиція підійти до відновлення памятки радикально. Вирішили надати їй характер того періоду за якого був її найбільший розквіт. Документація була зроблена, погоджена на всіх рівнях з духовенством, у Києві погодили нашу концепцію і це дає нам право на подальше виконання проектної робочої документації по відновленню куполів і веж.».

За словами Юрія Вербовецького, який досліджує й інші тернопільські давні храми, вони приховують ще чимало артефактів, які можуть змінити історію міста.

«Попри те, що Тернопіль суттєво постраждав у часи війни, і збереглося не дуже багато архітектурних обєктів, ми все-таки ми знаходимо дуже багато артефактів, які можуть стати сенсаціями і можуть перевернути історію міста. І плюс в тому, що всі їх можна заекспонувати, продемонструвати, тобто спеціальними способами виділити. Крім собору є ще замок, Руська церква, Надставна. Ми знаходимо там дуже цікаві речі, і вони багато чого нового нам відкриють.».

Про одну із таких знахідок у Середній церкві дослідники обіцяють розповісти незабаром – ще цього місяця.