Головна Новини ФГВФЗ активно сприяє підвищенню рівня фінансової грамотності

ФГВФЗ активно сприяє підвищенню рівня фінансової грамотності

groshiФонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) активно сприятиме підвищенню рівня фінансової грамотності вкладників українських банків. Свідомий та поінформований вибір при розміщенні своїх коштів на вклад до того чи іншого банку є запорукою зміцнення довіри до вітчизняної банківської системи.
Для підвищення рівня фінансової грамотності Фонд забезпечить громадянам доступ до просвітніх матеріалів про діяльність Фонду, що міститимуть неупереджену та достовірну інформацію про зміст гарантій, типи вкладів, що не гарантуються, та пов’язані із ними ризики та юридичні наслідки. Основна увага приділятиметься таким питанням, як система гарантування вкладів і захист прав вкладників, важливість заощаджень, та гарантії за банківськими ощадними продуктами. Обізнаність про умови гарантування є запорукою від втрати вкладниками своїх коштів. Чим більш обізнаним є вкладник, тим меншими є ризики втрати ним своїх заощаджень. Нещодавній досвід виведення неплатоспроможних банків з ринку довів справедливість цього твердження. Зважаючи на останні тенденції збільшення кількості такого банківського продукту, як ощадні сертифікати на пред’явника Фонд особливо наголошує, що Фонд не відшкодовує кошти за такими вкладами.
Відповідно до «Положення про порядок інформування вкладників про систему гарантування вкладів фізичних осіб», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 серпня 2012 р. за N 1370/21682, банки зобов’язані розміщувати у всіх приміщеннях банку, де вкладникам надаються банківські послуги (на інформаційних стендах та/або в операційному залі, де здійснюються операції з приймання вкладів від фізичних осіб тощо), а також на власній сторінці в мережі Інтернет інформацію про розмір гарантованої суми відшкодування за вкладами, включаючи відсотки; копія свідоцтва учасника Фонду; реквізити Фонду (місцезнаходження, номер телефону «гарячої лінії», адресу офіційної сторінки Фонду в мережі Інтернет); коротку довідку про систему гарантування вкладів фізичних осіб.
Банки також зобов’язані, у разі залучення вкладу, що не гарантується Фондом, ознайомити про це людину під підпис до укладення договору, у тому числі вкладу, розміщеного на умовах отримання від банку процентів на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або з іншими фінансовими привілеями від банку, тобто вклади на індивідуальній основі.

Джерело: Економічний простір