Головна Новини Cтуденти з Чортківщини виготовили зубні протези для учасників російсько-української війни

Cтуденти з Чортківщини виготовили зубні протези для учасників російсько-української війни

Учасникам російсько-української війни Чорткова студенти безкоштовно виготовляють зубні протези. Це студенти Чортківського медичного фахового коледжу, які перебувають на державній переддипломній практиці. Про це розповів заступник директора з практичного навчання Андрій Орленко, пише Суспільне Тернопіль.

Нині двом військовикам зробили протезування, ще двох оглянули і визначили для них план лікування.

Викладачка зуботехнічних дисциплін Віра Потикевич визначає вид протеза, який потрібно буде встановити солдатці 44-ї окремої артилерійської бригади Юлії Козярській.

– Проблеми ще з дитинства були із зубами, а потім двоє дітей, під час вагітності втратила зуби. Це наше здоров’я, наш зовнішній вигляд, тим більше військовослужбовець-жінка має гарно виглядати, бо нас там небагато, – каже Козярська.

Автор: Суспільне Тернопіль

Наступним в оглядове крісло сідає військовослужбовець Василь Микитюк. Чоловік каже, що служив на сході України у 2019 році, ще до служби втратив 3 зуба:

– Лікар мені пояснив, що треба зробити заміри, обточку, потім мені вставлять зуби, має ще бути процес притирки, – каже Микитюк.

Викладачка зуботехнічних дисциплін розповіла, як відбирали бійців, яким робитимуть протезування.

– Група наших викладачів лікарів-стоматологів відвідала дві військові частини, які розташовані у Чорткові. Ми провели стоматологічний огляд військових і відібрали 17 пацієнтів за медичними показами, – каже викладачка зуботехнічних дисциплін Чортківського медичного фахового коледжу Ольга Савінкіна.

В окремому навчальному кабінеті 11 студентів виготовляють зубні протези. Одна із них – студентка Вікторія Возна. За її словами, на це потрібно до 3 днів.

– Я зараз на етапі виготовлення валиків для того, щоб визначити прикус для пацієнта. Потім ми цей протез передаємо стоматологові, він проводить примірку пацієнтові. Воскова композиція далі приходить до нас, ми вже починаємо постановку штучних зубів. Далі починаємо виготовлення самого протеза, – каже Возна.

Студенти виготовляють знімні пластинкові та незнімні мостоподібні протези.

Андрій Рижевський, викладач зуботехнічних дисциплін Чортківського медичного фахового коледжу

– Знімні пластинкові протези виготовляють із пластмаси і штучних зубів. Ці протези виготовляють з металу і пластику. Це є незнімний мостоподібний протез, – каже викладач зуботехнічних дисциплін Чортківського медичного фахового коледжу Андрій Рижевський.