Головна Новини Будівельна галузь ожила, кажуть експерти

Будівельна галузь ожила, кажуть експерти

Своєрідним камертоном стану національної економіки експерти вважають житлове будівництво. Відомий постулат: попит диктує пропозицію. Тобто перший камінь у фундамент закладають, якщо є кошти або 100% гарантія, що незабаром у людей з’являться гроші, відтак і потреба у новому житлі, про це повідомляє Номер один

Здавалось би, про який комфорт зараз можна не лише вести мову, а навіть думати, якщо у старенької Європи нині зовсім кепські справи – агонізує Греція та Італія, євро «розхитав» економіку Англії, Німеччини, Франції. Навіть країни Латинської Америки тихенько об’єднались, проігнорувавши Сполучені Штати та Канаду. Тим не менше, цього року Тернопільщина двічі здивувала економістів – рекордним урожаєм зернових (по суті, нагодувавши всю Україну) та стабільною динамікою розвитку сектора житлового будівництва. Такий собі галицький феномен у регіоні, де традиційно тримаються найнижчі зарплати та найвище безробіття. І хоча криза таки позначилась на темпах діяльності, головне у будівництві – не зупиняти роботи, бо чим довше возводиться будинок, тим дорожче коштує кожний метр. Відтак спробуємо проаналізувати ринок житлового будівництва Тернопільщини.

Житло у Тернополі тримають чотири «кити»

– Якщо проаналізувати обсяги введення житла, Тернопільщина одна з небагатьох в Україні, де будівельні організації зберегли темпи, житлове будівництво стабільно демонструє хороші показники, демонструючи позитивну динаміку, зокрема: у І-му кварталі будівельна галузь (саме позиція щодо введення житла) дала 244,1%, тобто приріст становив два з половиною рази; за півроку плюс 16,4%, за 9 місяців позитивна динаміка зберігається (+ 21,5%), адже, як правило, наприкінці року здається 30-40% загального обсягу житла, – підкреслив начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА Володимир Харченко.

Зараз в області у стадії будівництва перебуває близько 110 житлових об’єктів. З початку року здано 28 багатоквартирних будинків, водночас розпочато нові об’єкти, відтак ця цифра постійно змінюється і перебуває у русі: одні будинки здають в експлуатацію, інші – закладають.

– Варто визнати: за рейтингами та за обсягами введеного житла на сьогоднішній день беззаперечним лідером лишається ТОВ «Тернопільбуд», – зазначив Володимир Харченко.

Також високі рейтинги у фірми «Креаторбуд» і двох «Добробудів» (одне ТОВ знаходиться на вул. Тролейбусній, інше ТІЗ (товариство індивідуальних забудовників) розміщено на вул. Микулинецькій). Усі підприємства розташовано у Тернополі, водночас на цю ж «четвірку» припадає більше половини житлового будівництва по всій області, насамперед у м. Тернополі та Тернопільському районі.

За оперативними даними, за 10 місяців поточного року в області здано майже 190 тис. кв. метрів житла, і практично кожний десятий квадратний метр ввів в експлуатацію «Тернопільбуд»: товариство збудувало найбільше житла – 239 квартир загальною площею 16 тисяч 637 кв. м.

– Це для підприємства досить мало, адже у попередні роки вони здавали по 40-50 тисяч кв. метрів за рік. Для порівняння: при загальних обсягах області 300 тис. кв. м ТОВ «Тернопільбуд» Василя Лила здавало по 50 тис. кв. м, – конкретизує чиновник ОДА.

Загалом у період з січня по жовтень ц.р. будівельними організаціями Тернопільщини виконано будівельних робіт на суму 495 млн. 673 тис. грн. (це становить 69,9% обсягу січня-жовтня 2010 р.). Зниження відбулось через діяльність підприємств, зайнятих загальнобудівельними роботами, обсяги яких знизились більш ніж на третину.

За даними начальника інспекції Держархбудконтролю в Тернопільській обл. Юрія Олійник, 461 суб’єкт господарювання (як фізичні, так і юридичні особи) має ліцензію на здійснення проектної та будівельної діяльності. Проте через економічну кризу більшість організацій призупинили діяльність та «заморозили» об’єкти

Лідери і в Інтернеті перші

Як колись короля робив почет, так сьогодні фірма, що дорожить своїми трьома «Р» – репутацією, робітниками та рейтингом, обов’язково презентує себе у віртуальному просторі. А тут, як кажуть молоді, «засада»: одна річ – створити свій сайт, а зовсім інша – постійно поновлювати на ньому інформацію. Отже, з чотирьох лідерів в Інтернеті вдалось познайомитись лише з трьома – «Тернопільбудом», «Креаторбудом» і ТОВ «Добробуд».

Одразу варто зазначити: кожний розмістив дані, в якому правовому полі працює організація, історію створення, власні досягнення та перемоги, а «Тернопільбуд» навіть докладно розповів про структуру підприємства.

Окремою сторінкою розташовано фотографії проектів новобудов, застосовані технології та будматеріали. Більше того, знову ж таки «Тернопільбуд» відкрив свою «фінансову кухню» – навів щорічні дані щодо сплати податків до бюджетів усіх рівнів і навіть вказує вартість житла. До речі, користуватись їхнім сайтом найпростіше. Розробники врахували: житло здебільшого купують не наворочені комп’ютері генії, а їхні батьки, звичайні тернополяни – підприємці, заробітчани, пенсіонери, службовці, фермери, отож їх не цікавлять «спецефекти» (нефахівця це навіть дратує), вони шукають чітку, достовірну і доступну інформацію.

«Найохочіше купують квартири у «Тернопольбуді», у Василя Йосиповича (В.Й. Лило – гендиректор ТОВ «Тернопільбуд») репутація хороша – дольовики йому вірять, – зауважила директор агенції нерухомості «Абсолют» Валентина Блінова. – Варто закласти будинок, як одразу купують квартири з першого до останнього поверху. Щодо вартості, то квадратний метр житла в середньому по місту коштує від 700 доларів».

«Фінансова активність населення зумовлена декількома складовими: насамперед у нас найбільше жителів виїхало за кордон; по-друге, саме галицький менталітет штовхає людей бути найкращими – вивчити дітей у престижному вузі, комфортно і зручно облаштувати свій побут, усе мати найкраще, щоб було, як у сусідів і навіть краще, – констатує психолог Олена Прохіра. – Наступне – працьовитість: ви подивіться на наших людей: бабця у 80 років город саджає і господарку тримає, щоб і самій у сусідів нічого не позичати, і дітям не доводилось купувати».

До речі, ці риси, а ще наївність («Якщо я живу чесно, мої сусіди живуть із власної копійки, то й усі навколо порядні люди») і зіграли злий жарт з пайовиками фірми «Будівельник».

Будинки Щепановського – головний біль Тернополя

«Вже другий рік найбільший наш головний біль – корпорація «Укрбудінвест» Зеновія Щепановського, – визнає начальник управління ТОДА пан Харченко. – На 1 січня 2011 р. не завершеними лишалось 26 об’єктів, понад 2 тисячі пайовиків лишились без обіцяного житла. На сьогоднішній день вони «з боєм» здали 7 об’єктів. Хоча фактично здали самі забудовники, але від імені фірми «Будівельник» (структурний підрозділ «Укрбудінвесту» – авт.) без переоформлення документів. У новобудовах, де потрібні великі капіталовкладення, люди через суд перебирають на себе права забудовників, створюють кооперативи або об’єднання співвласників і також будуть доводили до ладу».

Отже, з тих 26 об’єктів цьогоріч ввели в експлуатацію 7 будинків, але це лише 119 квартир загальною площею 10 тисяч 193 кв. м. Загалом же у стадії будівництва перебуває 2 тисячі 700 квартир площею приблизно 182 тисячі кв. м.

«Коли ми проаналізували, виявилось: із 26 об’єктів Щепановського законно будувалось лише 8, всі решта – з порушеннями законодавства. І, тим не менше, люди несли гроші», – розводить руками співрозмовник.

Також до проблемних об’єктів із незрозумілою перспективою належать багатоквартирні будинки покійного підприємця Олега Садовського, забудовника Шмідта, мають проблеми і компанії «Західінвестбуд» та «Укрбудінвест-плюс» (подейкують, що фірми мають одного співзасновника, а щодо останнього ­– не плутати з «Укрбудінвестом» Щепановського).

Будівельники визнають: працювати стало би набагато легше, якби банки поновили іпотечне кредитування, причому під нижчі відсотки, ніж зараз, і на довший термін. Але це вже зі сфери захмарних фантазій…

Олена Пастернак

Цифра: 461 суб’єкт господарювання (як фізичні, так і юридичні особи) має ліцензію на здійснення проектної та будівельної діяльності на території Тернопільщини.