Головна Новини «Bloomberg» написав про боротьбу агрохолдингу «МРІЯ» з рейдерами у містечку Хоростків

«Bloomberg» написав про боротьбу агрохолдингу «МРІЯ» з рейдерами у містечку Хоростків

«Мрія» приступила до польових робіт

«Збройна боротьба за активи як нова сторінка в «настільній книзі» для кредиторів» – з таким заголовком вийшла стаття у авторитетному американському виданні.

 

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-28/a-new-page-in-creditor-handbook-fighting-armed-gangs-for-assets

Лука Казірагі (Luca Casiraghi), Володимир Вербяний (Volodymyr Verbyany)

Розташоване в сотнях кілометрів від лінії фронту тихе фермерське містечко під назвою Хоростків минули кровопролиття і руйнування військового конфлікту, що більше двох років виснажує Україну.

Тому озброєна атака на світанку 1 липня спричинила справжній шок для охоронців одного з Хоростківських підприємств, яке було захоплено близько 30 чужинцями. Наближається зима, а загарбники досі утримують автотранспортне підприємство, на якому знаходяться техніка та запчастини.

Боротьба за об’єкт, на якому розміщена сільськогосподарська техніка вартістю близько 2 млн дол. США, є новою главою багатомільярдної історії навколо одного з найбільших українських агрохолдингів «МРІЯ», що почалася в 2014 році. На сьогоднішній день кредитори, які отримали контроль над компанією, хочуть, щоб сім’я Гут, яка заснувала компанію і організувала збройне захоплення, звільнила підприємство відповідно до рішення суду.

Дане протистояння «ускладнює повернення «МРІЇ» до нормальної роботи», говорить Саймон Чернявський, який був призначений генеральним директором компанії в лютому 2015 року, після того, як «МРІЯ» перейшла під контроль кредиторів.

У країні, де депутати влаштовують бійки в парламенті, конфлікт навколо активів компанії, що знаходиться у кризі, може не здатися чимось незвичайним. Але це далеко не позитивний сигнал для керівників міжнародних фондів, який збільшує ризики інвестування в ринки, що формуються.

 

«Компанія мрії»

«Коли кредитори отримали контроль над компанією, вони не очікували чогось подібного, – говорить Олександр Паращій, Керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital. – Швидше за все, раніше їм не доводилося стикатися з подібними ситуаціями».

 

І поки українські суди поступово рухають вперед процес реструктуризації, представники влади в Києві відзначають прогрес в історії з «МРІЄЮ».

 

«Ми вітаємо те, чого вдалося досягти «МРІЇ, – заявила Глава Національного банку України Валерія Гонтарєва в інтерв’ю в неділю. – Можу сказати, що це є прецедентом для нашої країни».

«МРІЯ» була заснована в 1992 році, незадовго після здобуття Україною незалежності. Тоді Іван і Клавдія Гути почали орендувати землі і купувати техніку в західному регіоні країни. «МРІЯ» стала однією з найбільших агрокомпаній в Україні, яка вирощує пшеницю, ріпак, соняшник і ячмінь на території, яка за своїми розмірами співрозмірна з територією штату Род-Айленд і розташована недалеко від кордону з Польщею і Румунією.

 

 

Успіх після IPO

Власники продали частку компанії на IPO в 2008 році, отримавши від інвесторів $90 млн. І в той час, як Західну Європу виснажувала фінансова криза, спровокована Грецією, вартість акцій «МРІЇ» зросла до 8,20 євро за акцію, майже в три рази перевищивши початкову вартість розміщення. Вони продали $650 млн доларових облігацій протягом наступних двох років і отримали кредити від Міжнародної Фінансової Корпорації, що входить до складу Світового Банку, і Європейського Банку Реконструкції та Розвитку.

Це був піковий період.

Далі настала найглибша економічна криза 2014 року і 70-відсоткова девальвація гривні по відношенню до долара США. «МРІЯ» оголосила дефолт за зобов’язаннями в кінці 2014 року.

Більше того, за словами кредиторів, бухгалтерські документи були сфабриковані.

 

Завищені показники

«З’ясувалося, що показники, про які звітувало керівництво, були значно завищені, незважаючи на підтвердження міжнародними аудиторами», – коментує Джованні Сальветті (Giovanni Salvetti), глава Rothschild в колишніх республіках СРСР, який консультує кредиторів. Згідно з його інформацією, в той час як компанія під керівництвом Гут заявила прибуток до сплати податків, відсотків, зносу і амортизації в розмірі $230 млн, реальний показник був $0-70 млн.

Представник Ernst & Young в Києві – компанії, яка проводила аудит рахунків «МРІЇ» до того, як компанія перейшла під контроль кредиторів, – відмовився від коментарів.

«Навіть до дефолту з їх цифрами було щось не так, – каже Ярослав Удовенко, керівний партнер в Empire State Capital Partners, інвестиційно-консультаційної фірми в Києві. – Вони проводили великі транзакції з пов’язаними компаніями, рентабельність була занадто високою в порівнянні з аналогічними компаніями, при цьому вони дуже багато інвестували в купівлю прав на оренду».

 

Оголошення в розшук

У січні 2015 року українська влада почала шукати колишнього Генерального директора «МРІЇ» Миколи Гуту. Інтерпол додав його в свою базу розшуку за звинуваченням у шахрайстві. Згідно з інформацією Міністерства юстиції України, він привласнив понад $100 млн. Після того, як Микола Гута виїхав з країни, кредитори призначили нове керівництво в лютому 2015 року.

В Інтерполі відмовилися коментувати щодо Миколи Гути і сказали звертатися до українських органів влади.

Микола, його брат Андрій і батьки, Іван та Клавдія, були акціонерами п’яти офшорних компаній в ОАЕ, які здійснювали діяльність за законами Британських Віргінських Островів станом на 2015 р., як з’ясувалося в ході витоку так званих «панамських документів».

Згідно емісійних документів, одна з цих компаній, HF Asset Management Limited, контролювала 80% «МРІЇ». Вона була деактивована в грудні 2014 року і продана в жовтні 2015 року, згідно з «панамськими документами».

На дзвінки Микола Гута в Швейцарії не відповідав, а його український мобільний телефон був вимкнений. Андрій Гута не відповів на повідомлення в Facebook і LinkedIn; представники Гут також не відповіли на e-mail повідомлення і дзвінки.

 

Договір про реструктуризацію

Поки колишній Генеральний директор Микола Гута знаходиться в Швейцарії, нове керівництво також подало позови до українських судів проти членів його сім’ї, які були членами правління, каже Чернявський. Згідно з документом, який бачили в Bloomberg, нове фермерське господарство Івана Гути було заарештовано в червні за рішенням українського суду.

 

Майже через два роки після зміни керівництва, в цьому вересні акціонери домовилися з банками про скорочення $1,1-мільярдного боргу «МРІЇ» на 70 відсотків, одночасно з формальною передачею акціонерних прав, повідомила компанія в офіційній заяві.

Серед банків – BNP Paribas SA, Credit Agricole SA та UniCredit SpA, а акціонери – Argentem Creek Partners, CarVal Investors, DuPont Capital Management, Pioneer Investment Management і T. Rowe Price Group Inc., як повідомили особи, обізнані в питанні, але вони попросили залишитися анонімними, тому що ця інформація є конфіденційною.

 

План відновлення

«Ми тісно працюємо з урядом України, урядами інших країн, а також з керівництвом компанії з метою забезпечити успішний результат для всіх акціонерів», – прокоментував Дан Чепмен (Dan Chapman), Директор з інвестицій Argentem Creek. «Багато що ще належить зробити, але ми налаштовані оптимістично», – додав він.

 

Представники BNP Paribas, Unicredit, DuPont, Pioneer і T. Rowe Price відмовилися від коментарів, а представники Credit Agricole і CarVal не відповіли на дзвінки та повідомлення по e-mail з проханням про коментар.

Спроби вигнати – законно – банду з підприємства в Хоросткові, це тільки початок плану кредиторів відновити до 45% активів компанії до 2023 р.

 

Як стверджують особи, обізнані про плани кредиторів, вони мають намір повернути трактори та інше обладнання, яке, на думку кредиторів, було продано попередніми акціонерами незаконно. Також вони зацікавлені у відновленні контролю над близько 60 000 га землі, купленої за гроші «МРІЇ», але яка тепер знаходиться в руках інших компаній.

 

«МРІЯ» показує, що є можливість протистояти силі тих акціонерів, які вважають іноземних кредиторів слабкими супротивниками, навіть в такій складній країні, як Україна», – говорить Джованні Сальветті (Giovanni Salvetti) з Rothschild.- Зрештою правова система вистояла і допомогла кредиторам взяти компанію під законний контроль».