Головна Новини “Батьківщина” закликає громадян позиватися до суду за жахливі дороги (+відео)

“Батьківщина” закликає громадян позиватися до суду за жахливі дороги (+відео)

дорога

дорогаУ партії «Батьківщина» закликають громадян масово судитися через погані дороги в Україні і з цією метою підготували зразок судового позову, який може використати будь-яка особа, що постраждала через неякісну роботу обслуговуючої організації. Про це заявив народний депутат фракції «Батьківщина» Олександр Дубовой.

«В зимово-весняний період дороги в Україні завжди виглядали не найкращим чином, але нинішній стан став національним лихом. Якщо раніше виникали затори у зв’язку з ДТП чи проїздом віп-кортежів, то сьогодні машини зупиняються, бо водії практично на руках переносять автомобілі через канави», – сказав Дубовой.

З його словами, ситуація обурлива й з огляду на те, що не минуло і року від ЄВРО-2012, під яке начебто, як рапортувала влада, в країні ремонтували сотні кілометрів старих доріг і будували нові. Він також нагадав, що в минулому році уряд доручив Державному агентству автомобільних доріг здійснити закрите розміщення під державні гарантії облігацій на 14 млрд. грн. «Виникає закономірне питання з приводу ефективності витрачання державних коштів, якщо дороги стали гіршими, аніж були в минулі роки», – сказав депутат.

Ось до прикладу відео зняте на одній із доріг “відремонтованій” до Євро-2012

За словами Олександра Дубового, до прокуратури та КРУ буде надіслано звернення з вимогою провести перевірку діяльності обслуговуючої організації з тим, щоб за результатами перевірки заслухати звіт у Верховній Раді. «Водночас, я звертаюся до всіх громадян, які постраждали через зруйновані дороги, із закликом масово подавати позови до суду, вимагати компенсацій і змушувати чиновників виконувати свої прямі обов’язки. З цією метою наша команда розробила зразок позову», – сказав депутат. «Судові позови мають бути від кожного громадянина, хто не зміг вчасно добратися до роботи, до кого з причини зруйнованості доріг невчасно приїхала швидка допомога, хто з тих самих причин не зміг забрати вчасно дитину з дитсадка. Чиновники повинні відповідати за свої дії і бездіяльність», – наголосив Дубовой.

Надаємо, зразок позову який можна використати для того щоб відшкодувати поломку власного авто…

                                                                                  До _____________________________________

                                                                                    ________________________________________

 

                                                       Позивач:        ________________  ПІП __________________

                                                                                    (індекс, повна адреса,  контактний телефон)__

 

Належним відповідачем є:        Служба автомобільних доріг в ______області,

де сталося ДТП (код ЄДРПОУ,_ індекс, повна

                                                                                    адреса,  контактний телефон)______________   

 

 

 

 

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про відшкодування матеріальної і моральної шкоди

________ року (біля ____ год. ____ хв.) ОСОБА керував автомобілем __________________________________________, рухаючись дорогою _____________________ в напрямку м. ____________. Автомобіль несподівано потрапив в глибоку вибоїну, що знаходилась на__________ частині смуги руху по ходу автомобіля. Внаслідок цього автомобіль отримав значні технічні пошкодження.

Причиною пошкодження автомобіля стала бездіяльність відповідача, який відповідає за вказану ділянку автодороги, який не забезпечив належного технічного стану покриття дороги, не провів необхідних ремонтних робіт, не встановив попереджувальних дорожніх знаків.

З вини (необхідно зазначити шляхово-експлуатаційну дільницю №___, де сталося ДТП) ОСОБІ заподіяну майнову та моральну шкоду. Для проведення відновлювального ремонту ОСОБА змушений був придбати запасні частини і агрегати на суму ______ грн., а сама вартість ремонту становить ______ грн. Матеріальна шкода становить ________грн.

ОСОБІ з вини відповідача завдана і моральна шкода, розмір якої він оцінює в ______ грн. Він був змушений змінити свій звичайний спосіб життя, змушений витрачати особистий час та власні кошти для ремонту автомобіля, не зміг реалізувати свої життєві плани, відчуває душевний дискомфорт.

     Відповідно до ст. 9 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважених ними органів у сфері дорожнього руху належить компенсація витрат власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортні пригоди сталися з причин незадовільного експлуатаційного утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, за рішеннями судових органів, забезпечення безпечних, економічних та комфортних умов дорожнього руху; забезпечення учасників дорожнього руху інформацією з питань аварійності та дорожнього покриття; термінове усунення пошкоджень на автомобільних дорогах, вулицях та залізничних переїздах.

Служба автомобільних доріг в        області є тим державним органом, який уповноважений власником (державою) на здійснення всіх заходів для забезпечення нормального стану доріг.

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про дорожній рух» передбачано, що власники доріг, вулиць та залізничних переїздів або уповноважені ним органи, несуть відповідальність за створення безпечних умов на дорогах, вулицях та залізничних переїздах, що знаходяться у їх віданні.

     Відповідно до п. 2 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони ремонт і утримання дорожніх об'єктів (крім залізничних переїздів), що перебувають у загальнодержавній власності, здійснюється дорожньо-експлуатаційними організаціями, які належать до сфери управління «Укравтодору», а тих, що перебувають у комунальній власності, - відповідними комунальними дорожньо-експлуатаційними організаціями.
           Відповідно до п. 5 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони власники  дорожніх  об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації, користувачі дорожніх об'єктів та спеціалізовані  служби  організації дорожнього руху зобов'язані забезпечувати зручні і безпечні  умови  руху,  сприяти  збільшенню пропускної спроможності дорожніх об'єктів,  запобігати травмуванню учасників дорожнього  руху,  пошкодженню  транспортних засобів і дорожніх об'єктів, забрудненню навколишнього середовища.
           Відповідно до п. 11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони власники  дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані:
      -  своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів з безпеки руху;
      -   постійно контролювати  експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об'єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити  - невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно  до  діючих нормативів або припинити (обмежити) рух;
     -  відшкодовувати в установленому законодавством порядку збитки власникам транспортних засобів, якщо дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок незадовільного   утримання доріг, вулиць, залізничних переїздів.

Відповідно до ст. 3 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

     Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України № 4 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних  явищ, заподіяних фізичній чи юридичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб.

Відповідно до ст. 1167 Цивільного кодексу України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 3, 212, 213 ЦПК України, ст. 15, 16, 23, 1166, 1167 ЦК України, ст. 9, 24 Закону України «Про дорожній рух», п.п. 2,5,11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» № 4 від 31.03.1995 року, –

 

 

ПРОШУ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду.
  2. Стягнути з Служби автомобільних доріг в _______ області (код ЄДРПОУ, індекс, повна адреса) на користь ОСОБИ _____ грн. матеріальної, ______ грн. моральної шкоди.
  3. Судовий збір покласти на Відповідача.

 

 

Додатки:

  1. Квитанція про сплату судового збору.
  2. Протокол огляду та перевірки технічного стану транспортного засобу.
  3. Квитанції за проведення ремонтних робіт автомобіля.
  4. Квитанції за купівлю запчастин.

 

 

 

Дата

 

ПІП      ___________