Головна Новини Агітувала за приєднання Запоріжжя до рф: за матеріалами СБУ засудили колаборантку

Агітувала за приєднання Запоріжжя до рф: за матеріалами СБУ засудили колаборантку

У Тернополі 10 років тюрми отримала колаборантка із Запоріжжя, яка агітувала за приєднання окуповані території до складу росії.

За матеріалами СБУ Тернопільський міськрайонний суд засудив до 10 років позбавлення волі колаборантку із Запоріжжя, яка допомагала окупантам у організації псевдореферендуму щодо незаконного приєднання тимчасово окупованих територій до складу рф.

“Встановлено, що після захоплення росіянами Розівки проросійськи налаштована жителька селища добровільно пішла на співпрацю з окупантами та погодилася допомагати органам окупаційної адміністрації Запорізької області у організації і проведенні фейкового плебісциту. Зокрема, вона брала участь у організованому загарбниками зібранні громади, на якому публічно підтримувала заклики щодо приєднання населеного пункту до складу «донецької народної республіки». Згодом зрадниця активно агітувала місцевих жителів долучатися до участі у псевдореферендумі про входження Запорізької області до складу рф, а під час проведення фейкового «волевиявлення» колаборантка організувала роботу так званої «виборчої комісії», а також координувала роздачу і збір вже заповнених бюлетенів”, – відзначили в СБУ. 

Суд визнав зловмисницю винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України і призначив їй покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України, органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги, строком на 15 років з конфіскацією.

Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого) за підтримки державного обвинувачення
Тернопільською обласною прокуратурою.

Початок строку відбування покарання обчислюватиметься з дати затримання засудженої та реального виконання покарання.

Наразі тривають комплексні заходи з розшуку колаборантки та її притягнення до фактичної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України.

Завдяки СБУ до реального терміну ув’язнення засуджено п’ятьох жителів Тернопільщини, які поширювали кремлівську пропаганду в мережі