Головна Новини 91-річній зв’язковій УПА Ярославі Левицькій з Тернопільщини вручили орден «За заслуги» ІІІ...

91-річній зв’язковій УПА Ярославі Левицькій з Тернопільщини вручили орден «За заслуги» ІІІ ступеня (фото)

Перебуваючи із робочою поїздкою у Чортківському районі, голова Тернопільської ОДА Степан Барна відвідав 91-річну зв’язкову УПА Ярославу Левицьку, яку у далекому 1947 році військовий трибунал засудив до 25 років каторги. Власне, за значний особистий внесок у державне будівництво, за культурно-освітній розвиток України пані Ярославу, Указом Президента України, нагородили орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Державну нагороду колишній зв’язковій УПА вручив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Пані Ярослава нині мешкає зі своєю донькою у Чорткові, читає вірші, співає пісень і щиро рада кожній можливості переповісти молодому поколінню історію національно-визвольної боротьби, учасником якої вона була безпосередньо. Голова Тернопільської ОДА побажав пані Ярославі ще багато літ життя. «Знаю, що ви займаєтеся активною просвітницькою діяльністю, тому бажаю, щоб ви й надалі виховували нашу молодь і робили їх щирими і справжніми українцями», – підкреслив Степан Барна.

Довідково, Ярослава Левицька, уродженка с. Улашківці Чортківського району. Вона – багатолітній політв’язень, борець за волю і незалежність України. У 1934 році вступила до лав УПА. Була зв’язковою, станичною під псевдо «Козачка». Виконувала різні завдання: розвідувала, переправляла цінні дані, переправляла та доглядала за пораненими. Була зв’язковою у Бистрого, очевидець бою, в якому він загинув.

У 1947 році під час виконання завдання у селі Мухавка Чортківського району
потрапила в оточення і була арештована та ув’язнена в Чортківську тюрму. Військовий трибунал засудив її до 25 років суворого режиму ув’язнення. Покарання відбувала у Комі СРСР.

У 1957 році пані Ярославу реабілітували. З 25 років вона відсиділа 10-ть. Повернулася в своє село Улашківці. Пішла важко працювати у колгосп.

Сьогодні Ярослава Левицька – членкиня Всеукраїнського братства воїнів ОУН-УПА імені ген. Романа Шухевича «Тараса Чупринки», бере активну участь у громадському житті району, проводить зустрічі з молоддю, які виховують патріотизм і відданість своїй незалежній Україні, знайомить людей з тими буремними подіями підпільної боротьби її років, вчить молоде покоління бути справжніми патріотами своєї землі.