Головна Новини 80-річна бабуся думала що рятує родича який скоїв ДТП

80-річна бабуся думала що рятує родича який скоїв ДТП

shahrai-250x188Три тисячі гривень – Таку суму віддала зловмисникам 80-річна жителька Тернополя. Жінка думала, що рятує родича, котрий нібито вчинив дорожньо-транспортну пригоду. Насправді ж потрапила у добре сплановану шахрайську пастку.

«Я вчинив аварію і терміново потрібні гроші. Дайте скільки маєте», – саме ці слова по телефону почула мешканка Тернополя Ярослава Хомуляк. Жінка пригадує, що голос був дійсно схожий на голос сина племінниці.

– Я порахувала гроші. Лишила собі 500 гривень, а три тисячі вирішила йому віддати. Мене попередили по телефону, що підійде людина. Він під’їхав, я винесла гроші.

Наступного дня до жінки зайшла племінниця. Відповідь на запитання, що ж сталося з її сином і чи все вже добре, збентежила Ярославу Хомуляк. Пенсіонерка зрозуміла, що стала жертвою шахраїв.

Як з’ясувалося згодом, так-званий племінник просив спочатку п’ятнадцять тисяч гривень, але дізнавшись, що у жінки таких коштів немає, погодився на значно меншу суму. Правоохоронців викликала племінниця потерпілої.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 190 Кримінального кодексу України – шахрайство. Міліціонери розшукують зловмисників.

За словами керівника сектору психологічного забезпечення УМВС України в Тернопільській області Михайла Козюка, основне правило шахраїв – швидко змусити жертву повірити у вигадану історію. Зазвичай вони маніпулюють родинними зв’язками, тиснуть на жалість та вводять потерпілих у шоковий стан.

– Шляхом постійного психологічного тиску чи атаки шахраї ведуть діалог так, щоб потерпілі не мали жодного шансу обдумати ситуацію, з кимось порадитися, проаналізувати наслідки своїх дій, поставити запитання, – розповідає Михайло Козюк.

Одна з основних порад психологів – не впадати в паніку та не поспішати виконувати умови аферистів. Знайдіть можливість поставити хоча б якісь запитання, обдумайте та зважте отриману інформацію, уточніть місце та місто, в якому знаходиться потерпілий і обов’язково запитайте ім’я та прізвище родича. Усю отриману інформацію перевірте за номером «102», а також зателефонуйте людині, яка начебто потребує вашої допомоги. Як стверджують психологи, шахраїв відлякують впевнені та наполегливі люди.