Головна Новини 75% ліфтів у Тернополі вичерпали свій ресурс

75% ліфтів у Тернополі вичерпали свій ресурс

Фахівці Управління Держпраці у Тернопільській області перевірили 100% суб’єктів господарювання області, які здійснюють діяльність у сфері технічного обслуговування ліфтового господарства. Позапланові перевірки  підприємств тривали з травня по листопад 2019 року на виконання окремого доручення Голови Держпраці України Романа Чернеги.

Першочергово, фахівці звертали увагу на наявність документів дозвільного характеру, необхідність одержання яких передбачена законодавством; своєчасне проведення технічних оглядів або експертних обстежень ліфтів; наявність навченого персоналу; наявність засобів колективного та індивідуального захисту та його застосування; наявність призначених працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування та ремонту ліфтів; наявність положень, інструкцій та інших актів з охорони праці, що діють у межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на робочих місцях.

На сьогодні у Тернопільській області експлуатується 1712 ліфтів різних форм власності (у тому числі вантажні – 15 одиниць, лікарняних – 24, пасажирські – 1673). Ремонт монтаж технічного обслуговування проводить 11 суб’єктів господарювання.

Стан ліфтового господарства області сьогодні є незадовільним, адже конструкції та електрообладнання мають високий рівень зносу.  Ліфти, які відпрацювали 25-річний ресурс, підлягають експертному обстеженню для вирішення питання їх подальшої експлуатації. Зокрема, у житловому фонді комунальної та кооперативної форми власності міста Тернопіль експлуатується 761 ліфт, термін експлуатації 525 ліфтів з яких перевищує 25 років. Частина з них потребує експертного обстеження. Крім цього, ряд підприємств та об‘єднань співвласників багатоквартирних будинків не отримали в органах Держпраці дозвіл на експлуатацію ліфтів відповідно до «Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки, експлуатацію (застосування) машин, механізмів підвищеної небезпеки.