Головна Новини Сергій Надал: «Ми на шляху до зменшення тарифів за тепло. Перший крок...

Сергій Надал: «Ми на шляху до зменшення тарифів за тепло. Перший крок зроблено»

За порівняно невеликих інвестицій, розумного підходу до альтернативної енергетики Україна за 3 роки може повністю відмовитися від імпорту газу та стати енергонезалежною, а тарифи можуть стати прозорими і «людськими». Таку думку висловив міський голова Тернополя, голова бюджетного комітету Асоціації міст України Сергій Надал з приводу ухвалення змін до закону про теплопостачання, яким місцевому самоврядуванню передають право встановлювати тарифи на тепло виготовлене з альтернативних джерел.

Верховна Рада ухвалила законопроект 4334 «Про внесення змін до закону України «Про теплопостачання», яким серед іншого передає право місцевому самоврядуванню встановлювати самостійно тарифи на тепло виготовлене з альтернативних джерел.

Перший крок на шляху «енергетичної революції»

Міський голова Тернополя Сергій Надал назвав це рішення Верховної Ради переломним та першим кроком до справжньої енергетичної революції, яка дозволить повністю відмовитися Україні від російського газу та забезпечити прийнятні для більшості українців тарифи на тепло.

«Україна дійсно на шляху до «енергетичної революції». Асоціація міст України була одним з ініціаторів цього закону, який є першим кроком на шляху тарифної децентралізації. Яка, у свою чергу, призведе до швидкого і майже повного переведення муніципальної енергетики на альтернативні джерела. Сподіваюся, що цей процес продовжиться, бо тільки тут на місцях ми можемо реально підбити баланс, тобто вирахувати, скільки і якого енергоносія у нас витрачається на виготовлення тепла», – підкреслив Сергій Надал.

 

«Якщо ми подивимося на сусідню Литву, то там 61 % усього тепла для багатоквартирних будинків виробляється з біомаси. До 2020 року цей показник планують підняти до 80 %. В Україні аналогічний показник складає 1,2 %. При розумному вкладенні коштів з боку держави у модернізацію котелень з їх переведенням на біомасу за 3-5 років можна повністю позбавити український ЖКГ від залежності від дорого імпортованого газу», – зазначив у своєму коментарі міський голова Тернополя.

Сергій Надал назвав також вступ в дію законопроекту позитивним кроком до оптимізації тарифної політики.

«Це також шлях до оптимізації тарифів, бо тепло виготовлене за рахунок альтернативного пального, біомаси значно дешевше за тепло виготовлене за рахунок спалювання газу. В сукупності, коли ми досягнемо таких показників, як у Литві і весь житловий фонд покриємо програмою термомодернізації, то тариф на тепло можна суттєво знизити. За попередніми розрахунками – майже на половину», – вважає мер Тернополя.

Тернопіль вже переходить на «альтернативу» російському газу

За словами міського голови, у Тернополі вже активно запроваджують альтернативні джерела енергії.

«У Тернополі вже змонтовано три котельні на альтернативному паливі. Протягом опалювального сезону в Тернополі запрацює загалом сім котелень на альтернативних видах палива, які забезпечуватимуть теплом заклади бюджетної сфери. За рахунок альтернативної енергетики ми вже цього року плануємо зекономити 8 тис.кубів газу та близько 20 млн.грн, які можна витратити на інші потреби міста», – зазначив Сергій Надал.

Підсумовуючи, мер пояснив, як працює така схема на прикладі Тернополя.

«Це працює наступним чином. На рівні міста ми вираховуємо, скільки споживаємо газу, а скільки альтернативної енергії. Газ дорогий, а тепло на біомасі дешевше. Тоді ми виводимо середній тариф для всіх. Паралельно працюємо над зменшенням споживання газу нашими підприємствами і будинками. Це стратегія до тепла у домівках за помірною ціною. Це стратегія реальної енергетичної незалежності України», – зазначив міський голова.

Нагадаємо, міський голова Тернополя Сергій Надал неодноразово звертався до центральних органів влади з вимогою передачі формування тарифів на місцях. Зокрема він став ініціатором відповідного звернення Асоціації міст України, де очільник Тернополя очолює бюджетний комітет.