Головна Новини Університетська лікарня у 2014 році отримала блаУніверситетська лікарня у 2014 році отримала...

Університетська лікарня у 2014 році отримала блаУніверситетська лікарня у 2014 році отримала благодійної допомоги на 15 млн гривень годійної допомоги на 15 млн гривень

Аналітики встановили обсяг залучених благодійних внесків та визначили, яка тернопільська лікарня — «лідер» з їх збору.

Офіційна інформація свідчить, що міські та обласні медичні заклади у 2014 році залучили разом понад 5,6 млн грн благодійних надходжень. З них 2,84 млн грн — міські лікарні, обласні — 2,79 млн грн. На основі відповідей медичних закладів на запити Інституту аналітики та адвокації фахівці розрахували обсяг пожертв, які благодійні організації (або фонди) надали лікарням.

Ефективність співпраці

Варто зауважити, що за 2014 рік в стаціонарі лікувалося понад 72 тис громадян, амбулаторно — 2,5 млн зареєстрованих пацієнтів. При цьому, 44% опитаних відвідувачів лікарень сказали, що за один візит витратили принаймні 50 грн. Ще 36% — 100 грн.

Експерти Інституту аналітики та адвокації ретельно дослідили договори про взаємодопомогу та благодійну діяльність, укладені між медзакладами та організаціями. Документи не регламентують чітких механізмів взаємодопомоги, співпраці та звітності. Особливість діяльності благодійних організацій —щотижневий перерахунок зібраних коштів лікувальним закладам. Попри законодавчу можливість залишати на власні потреби до 20% від зібраних коштів, у договорах співпраці тернопільські благодійні організації регламентують власну волю залишати собі від 3% до 5% зібраних коштів.

Основні умови договорів співпраці між медзакладами та діючими на їх території БО

Серед умов, крім того, вказано, що благодійні організації можуть залучати до збору коштів працівників лікарні. Це суперечить чинному законодавству у сфері охорони праці.

За допомогою системного аналізу змогли виокремити «найефективнішу» та «найвідкритішу» клінічні лікарні. Першою стала Тернопільська університетська лікарня, яка за 2014 рік консолідовано отримала благодійних надходжень на суму 1,8 млн грн. «Найвідкритішою» стала Тернопільська комунальна міська лікарня №2, яка оперативно та вповні надавала відповіді на запити Інституту аналітики та адвокації.

У ході дослідження вдалося знайти цікавий факт. До жовтня 2014 року у лікувально-профілактичних закладах Тернополя збір пожертв із пацієнтів здійснював Тернопільський обласний фонд милосердя і здоров’я. 7 жовтня 2014 року лікувально-профілактичні заклади охорони здоров’я, підпорядковані Відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради, розірвали договори співпраці з Тернопільським обласним фондом милосердя і здоров’я. Натомість ці лікарні підписали договори співпраці з іншим благодійним фондом, засновником якого є заступник міського голови-керуючий справами Тернополя. Починаючи з 2015 року відбулися нові зміни, і лікарні міського підпорядкування підписали новий договір з благодійною організацією. Назва цієї організації містить у собі найменування попередньої з приставкою «2015».

Порівняльний аналіз умов та ефективності співпраці тернопільських ЛПЗ та діючих на їх території БО

Поза конкуренцією знаходиться Тернопільська університетська лікарня: за 2014 рік вона зібрала благодійної допомоги на 15,6 млн грн, якщо враховувати не лише кошти і матеріальні цінності від благодійного фонду, але й усі позабюджетні надходження. Ця інформація вказана у їхньому податковому звіті.

Порівняльний аналіз офіційної інформації

Якщо взяти до уваги лише надходження з благодійних фондів, то за оцінками і розрахунками фахівців медзаклади отримали їх на 12 млн грн. За Законом «Про діяльність благодійних організацій» ці установи можуть залишати на адміністративні потреби до 20% зібраних коштів, а решту перераховувати за цільовим призначенням — тобто, у медичний заклад.

Сфери залучення благодійних внесків та їх розподілЯка ж ситуація у тернопільських лікарнях? Припустімо, що благодійні фонди залишають на свої потреби законні 20% коштів. У 2014 році у лікарні міста надійшло грошима лише 43,8% від зібраного. Решта частково «перетворилися» на матеріальну допомогу, оплачену фондами. Чи не закупили б тернопільські лікарні необхідні засоби ефективніше самостійно?

Катерина Кролевська за матеріалами Інституту аналітики та адвокації