Головна Новини Тернопільський дитячий “Дивосвіт” ціле літо розвивав таланти

Тернопільський дитячий “Дивосвіт” ціле літо розвивав таланти

 10863623_10205611159626842_578663596_nУлітку цього року вперше в Тернополі стартувала дитяча школа «Дивосвіт», яка основну свою діяльність реалізовує під час канікул. Ініціатором такого проекту стала відома спортсменка і громадський діяч у нашому місті Лілія Проць. Головна мета школи – забезпечити альтернативний відпочинок із розвиваючою програмою для діток 6-10 років, батьки яких змушені працювати у канікулярний період і не мають можливості віддати дитини на цей час до дідуся та бабусі або в табір.

«Потрібно сказати, що літо вдалося на славу і багато дітей, які провели тоді час з нами, вирішили і взимку відвідувати дитячу школу «Дивосвіт». Зимові канікули ми розділили на три зміни, перші дві з яких уже завершилися (08-19 грудня та 22-30 грудня). Третя зміна стартує 12 січня і триватиме до 21 січня. Як правило, заняття відбуваються з 10 до 17 години. Більшість наших вихованців ввечері, йдучи додому, дякують за те, що ми з ними провели час. Кожен день у них насичений цікавими майстер-класами, іграми, розвиваючими програмами, зустрічами, знайомствами із відомим людьми. Це завжди набагато краще, аніж вони би просто сиділи вдома за комп’ютерними іграми», – розповіла Лілія Проць.

10841338_10205611159386836_92061235_n

Учасники школи мають можливість більше дізнатися про рідні місто і країну під час занять «Вулицями Тернополя» і «День країни». У зимовий період, коли погода не завжди дає можливість безпосередньо пройтися вулицями міста, в розважальному комплексі «Максим» діти можуть переглянути на екрані світлини цих вулиць, отримати потрібну інформацію. Тут же вони слухають навчальні уроки англійською і французькою мовами. Акцент на англійську мову організатори робили під час літнього періоду діяльності школи, взимку учні вивчали ази французької.

«Літо – чудова пора для того, аби більше часу проводити на вулиці, грати в активні ігри. Взимку погода була сприятливою для першої зміни. Ми пробували займатися в загальноосвітній школі, але, на жаль, спортзала майже не обігрівається. Максимум можна позайматися до години часу. Проте учасники першої зміни зимової школи взяли участь в тенісному турнірі, який відбувся на базі десятої школи. Дівчата навіть виграли призові місця у цих змаганнях і довго цим пишалися», – продовжила Лілія Проць.

Вартість одного дня перебування дитини в школі «Дивосвіт» становить 50 гривень. У ці кошти входить забезпечення всім необхідним для проведення майстер-класів, а також комплексні обіди в «Максимі». Пані Лілія зазначила, що проблем із апетитом в учасників школи нема і нікого не потрібно вмовляти поїсти. Проект має ще й благодійну складову – діти із малозабезпечених сімей займаються безкоштовно. В забезпеченні сім необхідним для проведення майстер-класів також допомагає і начальник управління у справах сім’ї, молодіжної політки і спорту міської ради Микола Круть.

«Наші вихованці постійно перебувають під наглядом наставників, тому мають вдосталь уваги і спілкування. Окрім того, ми прагнемо виховати в них правильний підхід до власного здоров’я. Робимо це за допомогою майстер-класів. Один з них відбувся у формі настільної гри, яку провели представники громадської організації «Міст». Інший на тему «Ти з того, що ти їси» організували фахівці Тернопільського міського центру фізичного здоров’я населення. Дітям було цікаво більше дізнатися про білки, жири і вуглеводи.

Ми постійно прислухаємося до учасників, – наголошує Лілія Проць. – Спершу вранці всім потрібен час, аби налаштуватися на спілкування і роботу, тому переглядання мультфільмів є хорошим інструментом для цього. І вже за декілька хвилин малеча починає просити щось робити. Ми знаходимо оптимальне заняття, яке було б цікавим для всіх. Це і квілінг, і бісероплетіння, і малювання».

Учасники школи «Дивосвіт» неодноразово відвідували школу ремесел, де найбільше їм сподобалася робота з глиною, соленим тістом і бісером. Перша зміна зимового проекту відвідала міську раду. Після цього діти ще довго ділилися своїми враженнями,  також розповідали про подарунки, які приніс їм Миколай.

«Усі вони хочуть уваги і любові, часто притуляються, обіймають і очікують того ж від наставників. Це і не дивно, адже дітки молодшого шкільного віку. Багато уваги приділяємо індивідуальним розмовам і роботі з батьками. Потрібно зазначити те, що дорослі прислухаються до нас і це допомагає їм краще зрозуміти свою дитину», – поділилася досвідом Лілія Проць.

Цей рік для школи «Дивосвіт» був експериментальним. Уже в 2015 організатори планують розширити її до 100 учасників у кожній зміні. Ідея організовувати змістовне дозвілля для наймолодших тернополян сподобалася і підприємцю та громадському діячеві Віталію Мариновському. Він вирішив всіляко підтримувати цей проект.

«Не всі батьки мають можливість відправити дитину до табору. І те, що ця школа не тягне за собою далеких переїздів, є актуальною для працюючих батьків. Вдячний Лілі Проць за її ідею і бажання розвивати цей напрям, тому ми з задоволенням підтримали проект, надавши приміщення і фінансову підтримку. Отримавши позитивні відгуки від батьків, скажу однозначно, що їм зручно і комфортно, адже їхня дитина перебуває під наглядом.

У 2015 році плануємо школу розширювати до 100 дітей в одну зміну. Буду звертатися до міської ради за дозволом облаштування в парку імені Тараса Шевченка тимчасового кемпінгу на кшталт того, який роблять в США. Така кількість дітей потребує більшого простору. Також в 2015 році відкриємо школу підготовки волонтерів, які будуть допомагати у роботі з дітьми. Це водночас унікальна можливість майбутнім педагогам здобувати важливі навички спілкування із малечею», – розповів пан Віталій.

Він також зазначив, що його син з задоволенням відвідує школу.

«Як батько, настільки спокійний, що дитина розвивається повноцінно, знайомиться з іншими дітьми, пізнає світ. Ми повинні піклуватися про підростаюче покоління, адже це не тільки велика радість для кожних батьків, а й наше майбутнє.

Чесно кажучи, ще ніколи не отримував стільки позитивних емоцій, коли тобі за побажання «Смачного» дякує сорок дітей. Це настільки додає енергії і наснаги, що хочеться реалізовувати й інші проекти», – підсумував Віталій Мариновський.