Головна Новини 40 із 54 депутатів проголосували за нового редактора “Свободи”

40 із 54 депутатів проголосували за нового редактора “Свободи”

У порядок денний четвертої сесії Тернопільської обласної ради проект рішення «Про увільнення Михайла Лисевича з посади виконуючого обов’язки редактора газети обласної державної адміністрації і обласної ради «Свобода» і призначення на посаду редактора Віктора Уніята» вніс з голосу Любомир Білик. Його підтримали 34 з 55 депутатів. Працівники редакції пікетували обласну раду з дев’ятої ранку. З початком сесії з плакатами перемістилися у зал засідань. Але розгляду свого питання дочекалися тільки близько першої години дня. Ні депутати, ні головуючі на сесії не поспішали з розглядом цього питання, а всіляко затягували його. Коли ж нарешті взялися за розгляд, то робили це з порушенням регламенту. Голова обласної ради Віктор Овчарук вирішив одразу перейти до обговорення, без попереднього заслуховування того, хто вносив проект рішення, представника профільної комісії, редактора газети, кандидата у редактори тощо. Зауваження щодо недотримання регламенту голові зробив депутат Володимир Болєщук. Цікаво, що вже на цьому етапі заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що питання призначення нового редактора вже вирішено позитивно, і його ніхто змінювати не буде.

«Сьогодні питання про увільнення Михайла Лисевича з посади виконуючого обов’язки редактора газети обласної державної адміністрації і обласної ради «Свобода» і призначення на посаду редактора Віктора Уніята буде вирішено позитивно, – повідомив Любомир Крупа. – Тобто пан Лисевич буде увільнений, а пан Уніят – призначений. Прикро, що все відбувається у такий незрозумілий спосіб, фактично за тиждень часу.».

Депутат Лариса Римар у своєму виступі просила депутатів дотриматися законодавства і не приймати незаконного рішення.

«Не можу зрозуміти у чиїй не цілком розумній голові така ініціатива порушити законодавство виникла, – сказала Лариса Римар. – Шкода, що зараз у залі немає Степана Степановича, адже фактично своїм погодженням на призначення Віктора Уніята на посаду головного редактора він свідомо підставив свого Гаранта Конституції. Ми, як депутатський корпус, сьогодні позбавлені будь-яких ініціатив з управління цим комунальним підприємством, оскільки розпочався процес роздержавлення комунальних ЗМІ.».

Віктор Овчарук зазначив, що Михайла Лисевича не звільняють з роботи, він залишиться працювати у колективі на посаді заступника редактора.

Зрештою, надали слово керівнику «Свободи» Михайлу Лисевичу.

«Ніколи б не подумав, що дійде до такого свавілля, до такого єзуїтського представлення нового керівника, – казав Михайло Лисевич. – Я знаю Віктора Уніята, як краєзнавця, але яку місію він хоче нести на цій посаді, чому він на це погодився? Напевне йому поставили завдання, але воно не збігається з інтересами колективу. Я консультувався з людиною, яка відповідає за дотриманням свободи слова в адміністрації президента Євгеном Бухтатим, і він чітко сказав, що це порушення закону. Ще зазначу що всі, хто за це рішення проголосують стануть ворогами преси. Така графа є сайті Національної спілки журналістів України.».

На жаль, ні посилання на законодавство, ні заклик до здорового глузду не подіяли на депутатів. За звільнення Михайла Лисевича і призначення Віктора Уніята проголосувало 40 із 54 депутатів. Тільки шестеро проголосували проти.