Головна Новини 40 сортів хурми вирощує житель Тернопільщини (Відео)

40 сортів хурми вирощує житель Тернопільщини (Відео)

Екзотичний сад у Чорткові. Нектарини, персики, ківі, зізіфус і ще багато іншого вирощує місцевий житель Іван Мерлавський. Чоловік 15 років працює в Сполучених Штатах Америки і усі екзоти привозить звідти. Як прижилися заморські деревця на Тернопільщині і як дозрівають незвичні для нашої місцевості плоди, далі у сюжеті Т1 Новини.

Півтисячі екзотичних дерев вирощує Іван Мерлавський з Чорткова. Серед них понад 40 сортів хурми. Для Тернопільської області хурма – рослина нетипова. Практично всі саджанці хурми Іван Мерлавський привіз з-за кордону.

Екзоти вирощує на двох гектарах землі. Тут і ростуть персики, нектарини, абрикоси, лимони, ківі, банани.

– Оце танкан, це танкан, то кіакун. Кіакун, яка перенесла 26 градусів морозу в Нью-Йорку. То я брав підщепи з 34 річного дерева, – розповідає садівник-любитель Іван Мерлавський.

Практично усі саджанці та щепи – садівник привіз із Штатів. Зізнається – перевозив крадькома через митні контролі і на свій ризик, адже за таке його могли оштрафувати.

– Вона – 6 зона, то приблизно 25-26 градусів морозу повинна витримувати. То в нашій зоні вона повинна бути, – каже Іван Мерлавський.

Так само як і справжні ківі, які теж уже родять на плантації чортківчан.

Є на господарстві і зовсім невідомі рослини для пересічного українця, наприклад, дерево “зізіфус”.

– Це типу фініка, такий як пальчик може. Радять його всім, хто перехворів онко, щоб для адаптації організму їсти, – каже Іван Мерлавський.

Головний секрет – зізнається господар на зиму молоді саджанці нічим не утепляє і не підживляє міндобривами, бо деревце буде рости швидко, а потім так само швидко може загинути. Єдине, що під час розведення розсади – дають спеціальні порошки, щоб нові пагінці ківі та хурми пустили корені.

Сорти, які висадив садівник плодоносять скоро – на другий-третій рік вже почав збирати урожай. А головне – екзотичні дерева не потрібно обробляти хімією.

– Коло яблука, треба кропити яблуко, а хурма не кропиться вже, ківі теж не кропиться, – додає садівник-помічник Роман Сенів.

Фрукти Іван Мерлавський і його родина продає на місцевому ринку. Якби була поміч від держави – відкрив би переробну лінію з екзотичних фруктів. А наразі усі зароблені гроші в Америці вкладає у сад. Щороку в нього з’являються нові дерева. Садівник хоче поповнити колекцію фруктових деревець манго та оливки.