Головна Новини 4 рази руйнували, а у ньому досі моляться віряни: історія Домініканського костелу...

4 рази руйнували, а у ньому досі моляться віряни: історія Домініканського костелу у Чорткові

Храм, який є справжньою окрасою східної Європи. На Тернопільщині знаходиться святиня з багатовіковою історією та унікальною архітектурою – Домініканський костел у Чорткові. Фахівці кажуть, перша згадка датована ще 1610 роком, повідомляє Т1

Тоді храм виглядав дещо по-іншому: менший, а стіни з дерева. Через постійні навали татар та турків святиню тричі зрівнювали із землею. Тому вже через 100 років на цьому місці збудували мурований костел, у формі оборонної фортеці.

Прихожани розповідають, він проіснував до початку ХХ століття. Але оскільки римо-католицька громада міста Чорткова розрослася, збільшилася, то було прийнято рішення побудувати більший костел.

Новий костел був втричі більшим за свого попередника, а головною його окрасою став унікальний орган. Архітектори зазначають, подібний був лише у Відні. Адже інструмент ручної роботи і мав цікавий дизайн. Але у воєнні часи орган понищили, а з храму зробили склад.

Іван Градовий розповідає, під час Чортківської офензиви один зі снарядів попав у вежу, що стало причиною руйнувань. Покриття замінили вже минулого року.

Чи не найтрагічніші події в історії костелу трапилися у липні 1941 року. Сьогоднішній настоятель храму розповідає, тоді за одну ніч у цих стінах вбили чотирьох отців-домініканців. Ще чотирьох вбили біля річки Серет.

Зараз же в римо-католицькій церкві розпочали процес беатифікації, і вже згодом 8 отців з Чортова можуть визнати мучениками. Отець Сворад Дуда каже, такий процес може зайняти декілька років. Наразі храм у Чорткові є однією з головних релігійних пам’яток римо-католицької церкви в України. Адже за багато років існування він увібрав в себе різні епохи та особливості архітектури різних століть. Саме тому до костелу часто приїжджають паломники з різних міст України і світу.

Попри всі руйнування та війни храм зберігся у дуже гарному стані. Але прихожани  кажуть, в планах все ж відновити унікальний орган. Аби для майбутніх поколінь зберегти у повній красі архітектуру та історію справжньої перлини Галичини.