Головна Новини Найдовша в Європі гіпсова печера може обвалитися

Найдовша в Європі гіпсова печера може обвалитися

загруженноеНайдовша на планеті гіпсова печера, яка знаходиться на хуторі Млинки на Тернопільщині, незабаром може обрушитися. Причиною цьому послужила вирубка двох десятків дерев навколо входу в підземелля.
Небезпека в цьому побачили спелеологи – коріння дерев захищали вхід печери від руйнівної дії води. А от працівники місцевого лісгоспу запевняють – вони рубали тільки сухі і старі насадження. У конфлікт довелося втрутитися співробітникам природоохоронної прокуратури, які тимчасово зупинили рубку насаджень біля входу в печеру.
Зі слів Олега Галицького, тернопільського міжрайонного природоохоронного прокурора, незабаром буде вирішено питання про розширення меж природоохоронної зони. Деякі дерева потраплять в її межі, і саме тому вирубку вирішено призупинити. Слід нагадати, що в 2012 році ця печера була перетворена на підземний музей скульптур. Експонати виготовлені з вологою чистої глини, наявної в печері. Спелеологи стверджували, що музей може існувати вічно, а колекція буде постійно поповнюватися.

За матеріалами ТСН