Головна Новини 30 тисяч резервістів та військовозобов’язаних з Тернопільщини отримають повістки

30 тисяч резервістів та військовозобов’язаних з Тернопільщини отримають повістки

Уже в лютому резервісти та військовозобов’язані з Тернопільщини отримають повістки на учбові збори. Про це на брифінгу 19 січня повідомив заступник міського комісара Тернопільського обласного військового комісаріату полковник Олександр Года.

– Генеральним штабом Збройних сил України та керівництвом держави проводиться значна робота щодо удосконалення укомплектування ЗСУ в особливий період навченими людськими ресурсами. Законом України Про військовий обов’язок і військову службу та постановами Кабінету Міністрів України визначено, що в особливий період Збройні сили України комплектуються громадянами України, які проходять службу у військовому резерві, а також військовозобов’язаними, які перебувають на військовому пункті, – розповів Олександр Года.

За словами заступника міського комісара Тернопільського обласного військового комісаріату, резервісти – це ті, хто добровільно уклали контракт для проходження служби у військовому резерві ЗСУ, або в особливий період наказом командирів військових частин зараховані до оперативного резерву першої черги, одразу після звільнення їх з військової служби під час мобілізації. Військовозобов’язані – це громадяни України, які виконують військовий обов’язок у запасі Збройних сил України і проходили військову службу, зараховані до запасу та призначені для комплектування військових частин у період мобілізації та воєнний час.

Для підготовки та удосконалення навичок із захисту вітчизни резервісти та військовозобов’язані можуть призиватись на навчальні збори. Резервісти можуть призиватися на навчальні збори щорічно до трьох місяців кожного разу. Військовозобов’язані можуть призиватись на навчальні збори до п’яти раз за весь час перебування в запасі терміном до 2 місяців. Загальний термін перебування військовозобов’язаних на навчальних зборах не може перевищувати десять місяців, враховуючи перевірочні збори, на які військовозобов’язані можуть призиватися між основними навчальними зборами на термін до п’ятнадцяти діб.

– Генеральним штабом ЗСУ проведено значну роботу щодо соціального захисту резервістів та військовозобов’язаних, які призиваються на навчальні збори. Так, при призові на навчальні збори за резервістами й військовозобов’язаними зберігається робоче місце, займана посада. Окрім цього, їм виплачується середній заробіток за час перебування на навчальних зборах. Також резервістів та військовозобов’язаних безкоштовно забезпечують військовим одягом та харчуванням, – пояснив Олександр Года.

Як розповів заступник міського комісара, цього року на навчальні збори в ЗСУ буде призвано більше 13-ти тисяч осіб, військовозобов’язаних близько 19-ти тисяч.

Перед призовом на навчальні збори всі резервісти та військовозобов’язані обов’язково пройдуть медичні огляди щодо їх придатності для служби. Більшість з них проходитимуть військові збори в навчальних центрах для підвищення кваліфікації за основною спеціальністю, або перенавчення на військово-облікові спеціальності, які більш потрібні наразі для ЗСУ. Багато осіб буде призиватись для навчань у складі військових частин, в яких вони проходили службу.

Олександр Года наголосив на тому, що ні військовозобов’язані, ні резервісти, які призиваються на навчальні збори, не будуть відправлені в зону АТО, вони перебуватимуть  в навчальних центрах та на полігонах Збройних сил України.

Катерина ШАБЛІЙ, Свобода