Головна Новини 26% українських IT фахівців, які залишили батьківщину, працює в Польщі

26% українських IT фахівців, які залишили батьківщину, працює в Польщі

hand typing on a virtual keyboard interface

 

Згідно з недавнім дослідженням DOU.ua, на даний час 4% українських IT фахівців працює за кордоном. При цьому, протягом останніх п’яти років спостерігається стійка тенденція зростання кількості виїжджаючих з України.


Говорячи про причини міграції, 62% опитаних айтішників наголошують на важливості знайти місце для забезпеченого та безпечного життя для себе і своїх сімей. У той же час для 58-ми відсотків істотним є отримання досвіду роботи в країні з іншою культурою.

За останні п’ять років 42% IT фахівців покинули Україну в віці від 26 до 30 років. Більше 40% володіють англійською мовою на рівні вище середнього.

При цьому 26% українських айтішників працюють в Польщі, 19% – в Німеччині, а 6% знаходяться в Нідерландах.

Найбільш популярним польським містом серед IT фахівців з України є Краків, трохи менше – Вроцлав і Варшава.

Згідно з даними Antal International, середня зарплата айтішника в Польщі становить близько 9 000 злотих (понад 2 000 євро) на місяць, при цьому рівень доходу істотно збільшується в залежності від посади і може досягати 30 000 злотих (більше 7 000 євро) для позицій рівня Senior Project Manager.

При цьому, згідно з DOU.ua, більшість українських фахівців у Польщі займаються розробкою програмного забезпечення на позиціях Software Engineer (22%) і Senior Software Engineer (31%).

«Я переїхав на роботу з Києва до Кракова два роки тому в результаті ротації в міжнародній IT компанії», – розповідає Антон Куриленко. «У даний час я займаюся розробкою софту. Хоча мій рівень зарплати вважається досить середнім для IT фахівців в Польщі, життям, я в цілому, задоволений, так як можу собі дозволити цілком гідне проживання. Рік тому до мене переїхала дружина. А в Україні у мене залишилися мама і бабуся, яким я намагаюся допомагати регулярно, благо є така можливість».

Тридцятирічний Іван Рижов проживає в Варшаві вже п’ять років, працюючи на посаді Quality Assurance Engineer в одній із відомих польських компаній. «Свою першу роботу в Польщі за фахом я знайшов через кадрове агентство. Хотів довести насамперед самому собі, що українці за кордоном можуть знайти роботу відповідно до своєї освіти та кваліфікації», – коментує Іван. «Надалі я став займати більш високі посади і, відповідно, отримувати більш високу зарплату. На сьогоднішній день я заробляю близько 10 000 злотих на місяць. Я і моя сім’я ні в чому собі не відмовляємо, багато подорожуємо, до недавнього часу часто їздили в Україну, щоб побачитися з близькими і підтримати їх фінансово. Однак через більш інтенсивне завантаженням на роботі, їздити додому я став набагато рідше, тому почав користуватися послугами онлайн сервісу з переказу грошей. Так навіть зручніше, швидше, а головне безпечніше».

«За останній рік ми помітили, що все більше українців в Польщі віддають перевагу Фінтех рішенням у персональних фінансах, включаючи здійснення грошових переказів», – зазначає Магнус Олбі, Директор з маркетингу TransferGo. «Беручи до уваги досить високий рівень кваліфікації і фінансової грамотності українських IT фахівців в Польщі, ми вважаємо послугу з міжнародних онлайн переказів надзвичайно важливою і перспективною для подальшого розвитку ринку».


Нагадаємо, що згідно з недавнім дослідженням Aglomeracja warszawska, середній вік українського мігранта в Польщі становить 33 роки. Більшість українців в Польщі має вищу і середню освіту.