Головна Новини 2500 тернополян спробували рекордний бограч під час фестивалю «Тернопільська БРАМА»

2500 тернополян спробували рекордний бограч під час фестивалю «Тернопільська БРАМА»

Цими вихідними на Театральному майдані відбувся фестиваль локальної їжі та культури «Тернопільська БРАМА». Під час заходу тернополяни та гості міста стали свідками встановлення одразу двох рекордів України, мали змогу спробувати 1000-літровий бограч, а також насолодитися музикою від тернопільських гуртів та запрошеного зіркового гостя – гурту  «МОТОР’РОЛЛА».

Чому фестиваль локальної їжа та культури?

«Тернопільська БРАМА» – це фестиваль, який проводиться вже втретє у файному місті. І це фестиваль-відкриття туристичного сезону у місті Тернополі. І це єдиний фестиваль, який проводиться у центрі міста, адже усі інші – відбуваються у парку імені Тараса Шевченка або на Співочому полі.

Багато тернополян задають запитання, чому називається «фестивалем локальної їжі та культури»? Як пояснюють організатори, практично усі учасники – це місцеві ресторації, які готують для тернополян місцеві страви та популярну європейську кухню. Також усі музиканти – місцеві гурти. Тож назва з’явилася сама собою.

Чим цікавий цьогорічний фестиваль?

Встановленням одразу двох рекордів України та одного рекорду Тернополя. Зокрема, місцевий рекорд – це найбільша кількість бограчу, звареного в одному казані.

Скільки було того бограчу?

Цьогоріч приготували 1000 літрів бограчу, який роздали 2500 тернополянам всього за дві години.

Готували традиційно закарпатсько-угорську страву запрошені кухарі з Мукачева і вийшла вона по-справжньому рекордна, адже туди входило понад 300 кг м’яса, 250 кг картоплі, 40 кг моркви та 40 кг цибулі, а також спеціальні закарпатські приправи, які надали страві неперевершеного смаку.

А як щодо рекорду – найдовший стіл?

Одразу два рекорди України побили представники деревообробної компанії «МОСТ-Україна». Зокрема, представники книги рекордів зафіксували «Найдовший гостинний стіл з суцільної деревини», довжиною понад 26 метрів.

Як виявилося згодом, організатори також побили уже раніше встановлений рекорд з найдовшої суцільної дошки. Відтак, дошка на фестивалі «Тернопільська БРАМА», яка була частиною столу, мала довжину понад 26 метрів, що на один метр більше, ніж раніше встановлений рекорд.

Чимало тернополян задавалося питанням, а звідки дерево? Організатори розповідають, що дерево офіційно придбане у лісництва з усіма необхідними документами. Відтак, рекорд встановлено і зафіксовано офіційно та без шкоди для природи.

А хто виступав на сцені?

Зірковим гостем під час фестивалю «Тернопільська БРАМА» став фронтмен гурту  «МОТОР’РОЛЛА» Сергій Присяжний. Окрім нього, серед місцевих гуртів виступали «Фа Мажор», солістка гурту «Фіра» Ірина Музика, гурти «Амігурумі», «Perfect Boys» та багато інших.

А хто прибирав площу після фестивалю?

До речі, організатори фестивалю уклали відповідні договори на прибирання Театрального майдану, вивезення сміття та навіть миття площі, тож усе після заходу стане чисто.