Головна Новини 25-річна тернополянка потрапила у шахрайську пастку

25-річна тернополянка потрапила у шахрайську пастку

25-річна тернополянка потрапила у шахрайську пастку в інтернет-торгах. Дівчина перерахувала кошти продавцю, однак бажаного товару так і не отримала.
Жінка хотіла придбати ноутбук. Знайшла потрібний їй товар, зв’язалася з продавцем і домовилися про оплату. Продавець попросив здійснити переказ через посилання, яке їй переслав, мовляв так він убезпечує свою картку. Дівчина погодилася. Насравді саме у такий спосіб аферист зумів зняти з картки гроші. Посилання на онлайн-банкінг було підробленим, так званим фішинговим. Залишивши усі реквізити, дівчина надала доступ зловмиснику до свого рахунку. Чим він і скористався. Інтернет-злодій викрав увесь залишок – понад 10 тисяч гривень. Спочатку перевів 5 тисяч нібито за оплату товару, а коли на телефон тернополянки надійшо наступне повідомлення про зняття ще 5 тисяч, дівчина зрозуміла що її обшахраювали. Довелося йти в поліцію.
Вкотре застерігаємо: торгуйте і купуйте безпечно!
Суть фішингових сайтів в тому, що шахрай створює інтернет-сторінку, зовні майже ідентичну до справжньої сторінки. Вона придумана для того, щоб неуважний користувач, не помітивши підміни, залишив усі карткові реквізити (для переказу чи отримання коштів, поповнення мобілки). Це може бути номер картки, термін дії картки, код безпеки, запити секретного коду пароля, який приходить від банку у відповідь на проведення будь-яких операцій в Інтернеті.
Як цього уникнути? Елементарне правило. Входити в клієнт-банк можна тільки за прямим посиланням або ж за офіційним мобільним додатком. Банки ніколи не відправляють листів з посиланнями на вхід у свій клієнт-банк. Але навіть якщо і відправляють, ігноруйте ці посилання.
Номер банківської картки — єдине, що можна розголошувати телефоном. Для отримання переказу грошей цього достатньо. За жодних умов не повідомляйте трьохзначний cvv-код картки. Ніколи і нікому не повідомляйте смс-паролі від банку та мобільного оператора.
Отримавши несподівану звістку від «співробітника банку», припиніть розмову та самостійно зателефонуйте в банк. Номер вказаний на звороті банківської картки чи офіційному сайті фінустанови. У відповідь на смс «терміново зателефонуйте» — наберіть номер банку.
Перевіряйте веб-сайти. Перш, ніж сплачувати гроші, переконайтеся, що сайт давно зареєстрований та має гарну репутацію.
Купуючи товар  чи оплачуючи замовлення, відправлене службою доставки, використовуйте безпечну доставку, тобто післяоплату.