Головна Новини 24 проекти Громадського бюджету вже отримали висновки профільних управлінь

24 проекти Громадського бюджету вже отримали висновки профільних управлінь

Сотню проектів подали тернополяни цього року на Громадський бюджет. Із них 58 – малих та 42 – великих. До 20 жовтня усі подані проекти мають розглянути члени Номінаційного комітету і вирішити допускати їх до голосування чи ні. Під час чергового засідання Номінаційного комітету Громадського бюджету 2 жовтня розглянули 24 проекти, які вже отримали висновки профільних управлінь.
«Станом на кінець дня 30 вересня було прийнято 101 проект, – повідомила Мар’яна Зварич, учасниця Номінаційного комітету. – Один проект був видалений автором, і зараз на розгляді перебуває 100 проектів на загальну суму 68 мільйонів 141 тисяча гривень. З них 58 малих і 42 малих проекти. Проблем із подачею проектів не було, так само як і з підписами та доєднанням кошторисів. Всі проекти, до яких не було зауважень, допущені до розгляду, і всі 100 проектів маємо розглянути. Їх ми направили у профільні управління, які готують експертні висновки по кожному з проектів.».
Частину із двох десятків проектів допустили до голосування, деякі відхилили, а деякі виріши направити авторам на доопрацювання. Подані тернополянами ідеї можуть з різних причин не пройти на етап голосування. Наприклад, висновок профільного управління негативний, відсутнє обгрунтування доцільності проекту, недостатньо або відсутні необхідні документи. Може бути відхилений проект і через те, що не відповідає Положенню «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради».
«У Положенні чітко написано, що проект не має суперечити чинному законодавству, має належати до компетенції Тернопільської міської ради, відповідати стратегічним пріоритетам, цілям, розвитку міста, об’єкт, який створений за реалізацією проекту не повинен мати комерційного характеру і буди загальнодоступним для всіх мешканців міста, просторово відповідати Генеральному плану, повинен бути реалізований протягом одного бюджетного року і спрямований на кінцевий результат, – роз’яснила Тетяна Корчак, учасниця Номінаційного комітету, начальник управління економіки, промисловості та праці.».
Цього разу найбільше проектів подали у сфері спорту, житлово-комунального господарства, освіти та культури. З 22 жовтня до 5 листопада триватиме голосування за ті проекти, які допущені до голосування, на сайті pb.rada.te.ua та у ЦНАПі. Відповідно до Положення, проголосувати тернополяни можуть лише один раз за великий проект та один раз – за малий. За результатами голосування ті проекти, які набрали найбільшу кількість голосів до вичерпання обсягу виділених коштів будуть реалізовані у 2019 року.
Нагадаємо, що загальний обсяг бюджету участі на один бюджетний рік визначається рішенням міської ради та становить до 1% обсягу власних доходів загального фонду міського бюджету, затвердженого на початок року в якому оголошується конкурс. На малі проекти виділяється 30% загального обсягу громадського бюджету, на великі проекти – 70%.