Головна Новини 21% суддів першої інстанції у Тернопільській області є недоброчесними

21% суддів першої інстанції у Тернопільській області є недоброчесними

Такі результати аналізу кампанії «Чесно. Фільтруй суд!», презентованого 12 березня в Тернополі. За даними «Чесно», ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини або ж порушували професійну етику. Всього аналітики кампанії проаналізували 92 судді першої інстанції Тернопільської області, 23 з яких не відповідають критеріям доброчесності згідно з методологією руху, пише Номер 1

– Одним з наших завдань стало очищення судової системи від недоброчесних суддів. Ми створили базу профайлів, вона наповнюється поступово. В Україні зараз понад 5,5 тисячі суддів, а профайлів у базі поки що 3666. Аналіз здійснювали за нашою методологією і за п’ятьма критеріями. Це непричетність до корупції і кримінальних правопорушень, прозорість статків, непричетність до порушень норм професійної етики, до ухвалення сумнівних рішень, а також до порушень прав людини. Всю інформацію ми беремо з відкритих джерел – це відкриті реєстри, звіти міжнародних правозахисних організацій та українських правозахисних організацій, а також рішення органів державної влади і звіти журналістських розслідувань, – розповіла координатор проєкту Людмила Слива.

У профайлах суддів є інформація про біографію судді, майнові декларації, родинні зв’язки, декларації доброчесності, офіційні документи, оцінка доброчесності за методологією руху «Чесно», додаткова інформація про професійну діяльність і резонансні справи, публікації про суддю у ЗМІ.

Найбільше судді Тернопільської області порушили критерій прозорості статків – 18 осіб. Як зазначила Людмила Слива, найпоширенішими серед порушень, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів, відсутність у деклараціях нерухомості, де можна проживати.

Чотири судді Тернопільщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень. Найбільше їх у Тернопільському окружному адміністративному суді – три особи. Судді Ольга Чепенюк, Уляна Мірінович та Андрій Жук, що були причетні до ухвалення рішень, які обмежували право громадян на мирні зібрання, в тому числі й під час Революції гідності.

Ще двоє служителів Феміди причетні до порушень норм професійної етики. Зокрема, мова йде про суддю Тернопільського окружного адміністративного суду Андрія  Осташа та суддю Господарського суду Тернопільської області Сергія Стопника. Обидва вони були визнані судами першої інстанції винними у керуванні авто в стані алкогольного сп’яніння.

Що ж до порушень таких критеріїв як “порушення прав людини” та “причетність до корупції та інших кримінальних правопорушень”, активістами в ході аналізу таких суддів виявлено не було.

Вікторія Ушакова