Головна Новини 2020 оголошено Роком молоді у Тернополі

2020 оголошено Роком молоді у Тернополі

Що відбулося

20 грудня на черговій сесії міської ради вирішено оголосити у Тернопільській міській територіальній громаді 2020 рік Роком молоді. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

“У грудні цього року Тернопіль отримав звання “Молодіжна столиця України”. Після цього відбулася зустріч Молодіжної міської ради з громадськими організаціями та об’єднаннями молоді, на якій саме вони спільно вирішили оголосити наступний рік  у Тернопільській МТГ Роком молоді. Ми радо пішли назустріч цій пропозиції, – відзначив Сергій Надал.

Молодіжним ініціативам нададуть додаткову підтримку. Загалом у місті за словами молодіжного мера Романи Павлюк планується реалізувати більше 200 молодіжних проектів. Зараз розробляється програма заходів в рамках Року молоді у Тернополі. Міський голова Сергій Надал підтвердив зі свого боку, що місто надасть ресурси для самореалізації молоді та активніше залучатиме молодь до співпраці.

“У 2020 році ми будемо максимально активізовувати та залучати тернопільську молодь до участі в житті громади, а ті заходи, які заплановані впродовж року та те фінансування, що передбачене на їхню реалізацію, стануть для них додатковим добрим стимулом. Вірю, що спільно з молодіжними організаціями, студентами та соціально активною молоддю ми зможемо показати гідний приклад для всієї України”, – зауважив міський голова

Чому це важливо

“Молодіжний статус” міста несе реальні перспективи для розвитку міста.

По-перше, Тернопіль стає цікавішим для студентів. Збільшується значення міста, як великого освітньо-наукового центру, що приводить інвестиції у наукомістку сферу виробництва. Варто нагадати, що славнозвісні “Кремнієва долина” у США починалася з створення умов для молодих винахідників у одному з регіонів Каліфорнії поблизу Стенфордського університету. Через створення умов для молоді формувалася і своя “технологічна долина” у індійському Бангалорі.

По-друге, місто стає цікавішим для компаній, котрі шукають кваліфіковані кадри. У виграші залишаються і молоді фахівці, які можуть отримати гідний дохід у себе в дома, і підприємці, які мають кваліфікованих працівників, і громада міста. Адже прихід відомих компаній сприяє активізації економічного життя. Відкриваються нові магазини, кафе, заклади відпочинку. Створюються нові робочі місця у різних сферах. Місто отримує додаткові надходження до бюджету. І Тернопіль вже стає цікавим для такого бізнесу. Зокрема цього року у місті відкрила представництво чеська компанія “Unicorn Systems”. Свій вибір мотивували тим, що у місті комфортно і затишно та є доступ до професійних кадрів.

По-третє, економічний розвиток сприяє покращенню соціальної ситуації. Адже молодь частіше обирає можливість залишитися працювати вдома замість того, щоб їхати на чужину. Відтак покращується демографічна ситуація. Як показує практика, міста, де проживає більше людей активного віку, краще розвивається.

Тож можна сказати, що “молодіжний статус”, це не лише веселі фестивалі, але й динамічний розвиток, котрий штовхає Тернопіль у майбутнє.

Що було раніше

Два тижні тому Тернопіль виборов статус «Молодіжна столиця України» серед 48 міст країни, обійшовши у фіналі десять міст.

Під час фіналу молодіжну команду Тернополя підтримували чинний міський голова Сергій Надал, а також почесний амбасадор Тернополя волонтер та шоумен Сергій Притула.

Метою конкурсу було поглиблення співпраці між молоддю і місцевим самоврядуванням, а також сприяння створенню комфортних умов для розвитку молоді в українських містах. Конкурс покликаний сприяти поширенню кращих практик молодіжної політики.

Раніше Тернопіль потрапив до п’ятірки міст, мешканці яких найбільш задоволені своїми можливостями самореалізації. Рейтинг враховує дев’ять різних сфер таких, як можливість вільно висловлювати думку, проводити вільний час, реалізовувати свої духовні потреби, отримувати якісну освіту, само реалізовуватися і робити те, що любиш. “Індекс задоволеності можливостями” формується на основі загальноукраїнського опитування самих мешканців найбільших міст. Дослідження проводиться щорічно на замовлення Міжнародного республіканського інституту (США). Останнє завершилося 10 жовтня цього року.