Головна Новини 2017 рік став ключовим у запровадженні інноваційно-виробничих технологій в училищах області (відео)

2017 рік став ключовим у запровадженні інноваційно-виробничих технологій в училищах області (відео)

Професійна освіта завжди буде актуальною та прибутковою, оскільки ми живемо у час постійних змін, де ринок праці динамічно розвивається і потребує кваліфікованих спеціалістів робітничих професій, яких зараз катастрофічно не вистачає.

У Тернопільській області сьогодні діє 20 закладів професійної освіти, де навчається 9 тисяч учнів та слухачів. Завдяки старанням 1 308 педагогів у 2017 році дипломи кваліфікованих робітників отримали майже 3 500 випускників, з яких 85% працевлаштовані.

У 2017 році на Тернопільщині залучено 6 мільйонів гривень на створення сучасної матеріально-технічної бази, комп’ютеризації та впровадження інноваційних виробничих технологій і проведення поточних ремонтів у приміщеннях та гуртожитках.

Завдяки встановленню сучасної технічної бази та забезпеченню належних умов навчання учні мають можливість всебічно розвиватися та брати участь у регіональних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах фахової майстерності, долучатися до ярмарок професій та різноманітних виставок.

Враховуючи потреби роботодавців, у 2017 році введено 6 нових професій: монтажник систем утеплення будівель, робітник з комплексного обслуговування та ремонту будинків, майстер ресторанного обслуговування, машиніст автомобільного крана, електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин, монтажник санітарно-технічних систем та устаткування.

Одним із пріоритетів Уряду в галузі модернізації професійної освіти є впровадження проектів державно-приватного партнерства, що відбувається шляхом створення навчально-практичних центрів за галузевим спрямуванням із залученням інвестицій роботодавців та за рахунок коштів держави. Так у рамках освітнього проекту для покращення санітарно-технічної освіти в Україні на базі Чортківського ВПУ у червні 2017 року розпочав свою роботу навчально-практичний центр з підготовки учнів за робітничою професією «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування».

Ще один навчально-практичний центр, де опановують професії швачки, кравця, закрійника відкрили у грудні 2017 року на базі Кременецького професійного ліцею. Також у листопаді минулого року на базі Тернопільського ВПУ №4 ім. М. Паращука запрацював навчально-практичний центр з вивчення нових будівельних технологій фірми «Снєжка-Україна».

Такі заходи дають можливість значно оновити навчально-матеріальну базу професійно-технічного закладу за рахунок інвестицій роботодавців та соціальних партнерів і сприяти якісній підготовці робітничих кадрів, відповідно до сучасних потреб економіки.

Закладами професійної освіти успішно впроваджені міжнародні проекти щодо проведення реформи в системі підготовки кваліфікованих робітників, так працюють навчально-практичні центри з вивчення нових будівельних технологій фірми «КНАУФ» та «Хенкель Баутехнік Україна» на базі державних навчальних закладів: Тернопільське вище професійне училище технологій та дизайну, Тернопільський центр професійно-технічної освіти та Борщівський професійний ліцей.

Зростання темпів аграрного виробництва та підвищення вимог роботодавців спричинили потребу у забезпеченні якісними робітничими кадрами для галузі сільського господарства. Навчають робітників у Бучацькому і Шумському професійно-технічних училищах, Почаївському та Чортківському вищих професійних училищах, Підгаєцькому професійному аграрному ліцеї.

Для роботодавців краю також потрібними є кваліфіковані робітники з професією кравець, яких навчають у Тернопільському вищому професійному училищі сфери послуг та туризму і Підволочиському професійному ліцеї.

Одним із важливих напрямків господарства, для яких заклади професійної освіти готують робітників, є громадське харчування і торгівля: кухарі, офіціанти, бармени, кондитери, продавці сьогодні є найбільш затребуваними на ринку праці області. Навчають їх у Тернопільському ВПУ ресторанного сервісу та торгівлі, Тернопільському центрі професійно-технічної освіти, Чортківському ВПУ, Тернопільському ВПУ технологій та дизайну, Підгаєцькому професійному аграрному ліцеї, Вишнівецькому і Підволочиському професійних ліцеях, Бучацькому та Коропецькому професійно-технічних училищах, Почаївському вищому професійному училищі. У 2017 році створено нову кухарську лабораторію у Заліщицькому ВПУ.

Для підвищення якості підготовки робітників у Технічному коледжі Тернопільського національного університету ім. І. Пулюя спільно із ТОВ Тернопіль МАЗ сервіс ЛТД запроваджуються елементи дуальної форми навчання з професії «слюсар з ремонту колісних транспортних засобів».

Для відновлення обороноздатності країни, професійного кадрового забезпечення Збройних Сил України та інших силових структур діє Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

Сьогодні майбутнє економіки держави визначається якісною освітою і сучасними технологіями. Інтелект, система освіти тепер такі, що дають змогу реалізувати цей потенціал. Хто інвестує свій час у навчання, той має більше знань та навичок, є завжди бажаним і необхідним на ринку

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WVwVbKZ4wBg&w=560&h=315]