Головна Новини 150 годин громадських робіт – за кров брата

150 годин громадських робіт – за кров брата

Нещодавно Зборівський районний суд виніс вирок чоловіку, котрий, захищаючись від рідного брата, ледве його не вбив. Юридичною мовою це звучить як заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони (ст. 124 КК України).

Нещастя сталося в останніх числах жовтня минулого року в одному із сіл на Зборівщині. Брати перебували у літній кухні: молодший чистив картоплю і дорікав старшому, що той нічого не робить по господарці.

46-річний родич болісно сприйняв зауваження і вчинив сварку, а потім підійшов до молодшого брата і декілька разів ударив кулаком по голові.

Захищаючись, 42-річний селянин змахнув ножем і… завдав удару в живіт. Побачивши кров, обидва злякалися, молодший викликав швидку допомогу,  а вже згодом лікар Зборівської районної лікарні повідомив поліцію про інцидент. Відтак поки лікарі оперували старшого брата, молодшого допитував слідчий.

Обвинувачений повністю визнав свою вину, а факт побиття підтвердили синці у нього на голові. Зрештою, згодом і сам потерпілий визнав, що зініціював конфлікт. Врахувавши всі обставини кримінального провадження, вироком місцевого суду      

молодшого брата визнано винним у заподіянні старшому брату тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони (ст. 124 ККУ) та, як покарання, призначено 150 годин громадських робіт. Також чолов’язі доведеться компенсувати місцевому бюджету майже 6 тис. 700 грн. витрат на лікування потерпілого.

Хотілось би вірити, що цей інцидент став братам добрим уроком. Адже кров людська – не водиця, тим більше кров братська.

Олена Густенко 
Джерело: Тижневик “Номер один”