Головна Новини 12 лютого, за підтримки фонду Ігора Гуди «Твори Добро», на Тернопілля привезуть...

12 лютого, за підтримки фонду Ігора Гуди «Твори Добро», на Тернопілля привезуть унікальну ікону з Ватикана (фото)

24 січня у приміщенні Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії відбулась прес-конференція на тему перебування на Тернопільщині чудотворної ікони Нерукотворного Образу Господа Нашого Ісуса Христа. (Мандиліон з Едесси)

Прес-конференцію очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій. Участь взяли Синкел у справах стратегії розвитку УГКЦ в Тернопільсько-Зборівській архиєпархії отець Віталій Козак, судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Роман Дутчак, заступник фунатора благодійного фонду Ігора Гуди «Твори добро» Ольга Процик, були також присутні священики, парафіяни, представники преси.

Отець Віталій Козак розповів про історію походження Нерукотворного Образу. За його словами, кілька версій походження цієї святині, з яких найпоширеніші дві. Одна з них говорить про праведну жінку Вероніку, яка витерла обличчя Христа під час хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едеського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер своє обличчя.

Судовий вікарій Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ отець Роман Дутчак, який відповідальний за організацію перебування ікони, каже, що поводитись з нею треба дуже обережно. Навіть під час перебування в музеї Франції образ пошкодився і затемнився, бо було забагато світла. Відтак поводитимуться з Святинею дуже делікатно: Образ має зберігатись при спеціальному освітленні, перевозитись обладнаним транспортом, ікону не можна чіпати рукам та фотографувати. 

— Його не можна просто взяти в руки і принести чи привезти автомобілем. Є багато моментів, долаючи їх —  відчуаєш благодать Святого Духа. Дякуємо Господу, що зводив нас із потрібними людми. Основне гасло — молитва за мир в Україні, — зазначив отець Роман Дутчак.

Перебування ікони на Тернопільщині — великі витрати, церква не мала таких грошей, тому на допомогу прийшли благодійники — благодійний фонд “Твори добро” Ігоря Гуда взяв на себе всі організаційні видатки.

— Від імені Ігоря Гуда щиросердечно хочу подякувати Папі Франциску, митрополиту, святим отцям за можливість долучитись до цієї події. Вона є історичною, вона об’єднує нас у молитві та зміцнює віру, — зазначила представник благодійного фонду Ігора Гуди «Твори Добро» Ольга Процик.

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк подякував Ігорю Гуді та його фонду. За його словами, перебування Нерукотворного образу зміцнить віру всіх християн.

— Я хочу подякувати благодійному фонду, бо церква не в силі зробити цю історичну подію. То не так просто. Є дуже велика цінність, спеціально з Ватикану приїжджають монсеньйори, які будуть стерегти, тут поліція буде стерегти. Це скарб, який би не дай Бо втратили… про це не можна навіть подумати. Ми будемо разом з благодійним фондом і з вами старатись, щоби вимолити миру для нашої країни, щоб не проливалась мирна кров синів і дочок України, — сказав Митрополит.