Головна Новини Історія під ногами: тернопільські люки – мовчазні свідки 19 століття (Відео)

Історія під ногами: тернопільські люки – мовчазні свідки 19 століття (Відео)

Історію міста зазвичай вивчають за архівними документами, старими фотографіями, газетами і спогадами старожилів. Однак історія може бути просто під ногами перехожих. Журналісти Т1 Новини зробили незвичайну екскурсію каналізаційними люками. Що цікавого вони можуть “розповісти”, дивіться у сюжеті.

Таких люків у місті можна перерахувати на пальцях. Вони ще були свідками Австро-Угорської імперії та Речі Посполитої, а відповідно мають історичну цінність. Зважаючи на зовнішній вигляд, зміст напису чи мову, можна визначити до якої епохи люк належить.

“Всі ми по них ходимо, під ногами топчемо, але не помічаємо, що це якась сторінка історії міста. Навіть інженерних мереж міста”, – каже головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини управління культури ТОДА Ярослав Пелехатий.

Він розповідає, що у центральній частині міста каналізаційна мережа встановлена ще за часів Австро-Угорщини, тобто в кінці 19 століття. Й досі вона надійно служить. Навіть коли в місті великі опад, то в центрі немає затоплень, як це буває у спальних районах. Але крім виконання прямих функції, люки – це історія.

Мабуть, мало хто знає, що у Микулинцях працює ливарне підприємство – одне з небагатьох на Західній Україні. Розпочало воно свою роботу ще 50 років тому. І звісно, один із напрямків роботи підприємства – виливати металеві люки та огорожі. Чимало їхніх робіт зараз на вулицях Тернополя.

Знайти люки, які б несли історичну цінність, насправді справа не з легких. Таких у місті майже не залишилося. Деякі забрали через їх несправність, як-не-як стільки років прослужили.

Зараз у Тернополі активно проводять благоустрій та покращення естетичного вигляду міста. Звісно, при облаштуванні тротуарів і дворів, нерідко замінюють і старовинні люки. Ярослав Пелехатий пропонує здавати їх у музей, щоб у такий спосіб зафіксували історичну цінність люків, і водночас вивчити нову сторінку з історії нашого міста.

Оксана Смільська, Тарас Троян, Володимир Сосна, Т1 Новини.