Головна Новини “Історія в бідонах”: у Тернополі показали найбільшу знахідку документів ОУН (відео)

“Історія в бідонах”: у Тернополі показали найбільшу знахідку документів ОУН (відео)

У вівторок, 14 грудня, в музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини відбулося відкриття виставки “Історія у бідонах. Презентація архіву українського підпілля ОУН Подільського краю”. Виставка презентує глядачам матеріали із нещодавно знайденого архіву українського підпілля (ймовірно, організаційної референтури ОУН Подільського краю 1948- 1951 рр.), які передані музею в жовтні цього року. Архів, що містився у трьох бідонах, виявили у жовтні цього року пошуковці в лісі на Бережанщині. Ця унікальна знахідка на даний час є найбільшою серед усіх знайдених в Україні.
Серед експонатів — особисті речі повстанців, пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури, а також бібліотека, до якої увійшли видання міжвоєнного періоду і радянські книжки. – Перший бідон знайшли 13 жовтня на глибині до 40 см. Бідони, які заховала боївка, були розміщені трикутником, – розповідає директор музею Євген Філь. – Відстань від першого до другого — 35 кроків, від другого до третього – 27, і 10 кроків від 3-го до 1-го. Закопані вони були неглибоко, адже вояки планували повернутись. В одному з бідонів зберігались запакована вишита сорочка, військова спідня білизна, фотоапарат, булавки, нитки. Під особистими речами – література, зокрема пропагандистські брошури та листівки, призначені для поширення серед населення, а також різного роду документи-звіти. Вони стосувались різних регіонів України – Київщини, Житомирщини, Львівщини, частини Тернопільщини.
В іншому бідоні знайдено 16 пакетів готових до відправлення пропагандистських матеріалів із території Тернопільщини на Схід України. Один із них дослідники відкрили і представили матеріали з нього. Там, зокрема, виявили журнал для молоді Осередку пропаганди та інформації при Проводі ОУН «На чатах», твори української підпільниці та активістки Людмили Фої, яка друкувалась під псевдо Марко Перелесник, — «Шкільні товариші», «Михайлик» тощо. Ці пакунки чекали відправлення на Схід, за Збруч.

Серед матеріалів із бідонів родзинкою є альбом із роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля Ніла Хасевича. В альбомі представлено понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками. – Окремий альбом із приблизно 25-ма роботами Хасевича – це унікальна збірка. Деякі роботи підписані самим художником, – зауважує заступник директора музею Сергій Волянюк. – Цікавою є ілюстрація стилізованого тризуба «Здобудеш Українську державу або згинеш у боротьбі за неї». Досі дослідникам були відомі лише чорно-білі відбитки цього зображення, а в цьому альбомі представлена кольоризована версія. Важливими матеріалами архіву є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949−1951 рр., із Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН та Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина тощо). У рамках сьогоднішньої презентації також відбувся допрем’єрний показ документального відеоролика про матеріали цього архіву, який підготовлено спільно з ТОКП «Фірма “Кінодністер».

Джерело