Головна Новини Інфекційне відділення Чортківської райлікарні готове приймати на лікування хворих на COVID-19 (Фото)

Інфекційне відділення Чортківської райлікарні готове приймати на лікування хворих на COVID-19 (Фото)

У цьому наочно могли переконатися журналісти Чортків.City, побувавши в даному лікувальному закладі напередодні Великодня, 18 квітня, пише Чортків Сіті

Ще тиждень тому тут, на затишному подвір`ї закладу, панував будівельний хаос – тривав ремонт підвальних приміщень. Нині надворі все прибрано, лиш всередині після ремонту медичні сестри все ще наводять порядок – тільки вчора пішли майстри.

 Фото Любомира Габруського

Свого роду «екскурсію» відділенням проводив його завідувач Ігор Шкварок, котрий останніх два тижні тут буквально й живе, добровільно самоізолювавшись після контакту з хворим із Монастирищини.

Як відомо, 68-річного чоловіка – одного з перших зафіксованих хворих на коронавірус на Тернопільщині – спершу привезли в Чортків, а вже наступного дня його доправили в обласний центр, де він невдовзі помер.

Спочатку лікар нас провів у відділення інтенсивної терапії, яке має окремий вхід.

Тут є дві палати на вісім ліжок загалом. Для потреб хворих – два апарати штучної вентиляції легень: користований «Бриз», що передали з реанімації, і новий RS-300, на яких лікарі та медсестри інфекційного навчаються працювати. З придбанням ще двох обіцяє посприяти міська рада на чолі з головою Володимиром Шматьком і аграрне підприємство «Нива-Біла». Також відділення має п`ять кисневих концентраторів.


Фото Любомира Габруського
Практично до кожного ліжка підведений кисень – теж днями завершили роботу. «На 34 ліжкомісця маємо 28 точок. Навіть в інфекційному відділенні обласної лікарні тільки дев`ять», – наголошує Ігор Володимирович.
Через двір переходимо в інше крило лікувального закладу. Тут також, з усього видно, практично все готове для приймання хворих.

– Це сьогодні до нас прикутий небувалий ажіотаж. Як минулі роки робили ремонт, чомусь нікого це особливо не обходило, – продовжує Ігор Шкварок. – Реконструкцію відділення, в основному, проведено без залучення державних бюджетних коштів, за гроші спонсорів та міської ради. Допомогли добрі люди: хто дав дві-три тисячі гривень, хто – п`ять. В основному допомогу надавали аграрні підприємства району. За ці кошти проведено ремонт на першому і другому поверхах: всіх палат, коридорів, душових, туалетів, медсестринської, маніпуляційної, спорудили кабінет для старшої медсестри, перемурувавши балкон.

За матеріальної допомоги колишньої старшої медичної сестри Марії Вівчар придбано нові металопластикові вікна. А ще наново перекрили весь дах – за роботу майстри не взяли практично жодної копійки!

Ми вдячні бригаді майстрів на чолі з панами Миколою і Анатолієм. Металочерепицю на новий дах спонсорували тернопільські підприємці Павло Білик і Степан Рубай, дерев’яні матеріали – Чортківський лісгосп.

Чотири роки тому поштукатурили приміщення ззовні і залили відмостку – з цим посприяли тернопільські підприємці Павло Білик і Степан Рубай, котрі надали бригаду майстрів і матеріали. Також матеріалами допомогли чортківські підприємці Андрій і Петро Бровки. Підсобниками зголосилися колишні пацієнти. Щодня тут працювало 10-12 людей.

За спонсорські кошти також купили чотири бойлери, пральну машинку, 16 ліжок у палати. Центральна лікарня придбала пральну машинку, інфузомат – апарат для дозування ліків, два стаціонарних пульсоксиметри, мішок Амбу. Ще одну пральну машину отримали від волонтерів, а також машину для сушіння білизни і бойлер.

Далі спускаємося у підвальне приміщення, до якого в останні тижні була прикута особлива увага у соцмережах.

– У двох приміщеннях своїми силами провели ремонт ще минулоріч, – продовжує розповідати завідувач. – Тут влаштували роздягальню для медиків і підсобку. У зв’язку з пандемією COVID-19 постала гостра потреба в приміщенні для прання і сушіння білизни. Тому останніх три тижні тут продовжується ремонт. За цей час обладнано кімнату для прання і сушіння білизни, туалет і душову для персоналу, відремонтовано коридор.

Матеріали виділила міська рада і спонсори – Петро Бровко, Олександр Білик, Богдан Шульський та інші. П’ять пластикових дверей у підвал подарувала підприємець Іванна Дражньовська. Роботу майстрів оплатила Рада аграрних підприємств Чортківщини – 38 тисяч гривень (ванна і коридор), другу чергу взяла на себе міська рада – 40 тисяч грн (душова, туалет і кімната для медперсоналу).

Ремонт проведено добротний: плитку наново поставили, двері і вікна замінено. Душова гарно зроблена, вдома такої немає, – задоволено мовить пан Ігор. –Майстри, без перебільшення, трудилися не покладаючи рук, по 12-14 годин щоденно, включно вихідні дні і навіть неділю. Велика вдячність панам Миколі, Анатолію, Оресту, а також Володимиру Снігуру за проведені сантехнічні роботи. Буквально учора майстри тільки пішли.

Варто зазначити, що міський голова Володимир Шматько за час ремонтних робіт щоденно контролював процес і допомагав.

Ще одну кімнату для ізолювання медперсоналу від хворих дороблять вже після свят. Вона виявиться потрібною на крайній випадок, якщо відділ буде повністю заповнений. Тут будемо буквально жити. Для цього створяться всі необхідні умови.

Серед помітних і потрібних оновлень – на розі до приміщення лікарні прибудували кисневу будку, де стоять балони, заправлені киснем. Долучилися до цього чортківські підприємці Василь Шевчук і Богдан Осадца зі своєю командою, а також Петро Сандуляк.

Всі монтажні роботи з проведення кисню в інфекційному відділенні виконав пан Михайло Хлопецький з сином. Без їхньої кваліфікованої роботи потоковий кисень залишився б для нас недосяжною мрією.

Зі слів головного лікаря районної лікарні Романа Чортківського, з райбюджету на розводку кисню і матеріали виділено 100 тисяч гривень.


Фото Любомира Габруського
Ми поцікавились у лікаря нештатною раніше ситуацією, який алгоритм дій, якщо у відділення потрапляє хворий з підозрою на COVID-19?

– Одразу переодягаємося в захисні костюми, відбираємо аналізи і приступаємо до роботи, не чекаючи підтвердження їх результатів. Поки вони надійдуть з Тернополя – може пройти доба або й більше.

Костюми, зізнається, вже доводилося вдягати, і то не не раз, адже хворі з підозрою на COVID-19 вже надходили, щоправда, лабораторно діагноз не підтвердився.

Чи мають чим лікувати? Запевняє, що так. Медикаментами забезпечені. Днями отримали десять упаковок плаквеліну, необхідного для хворих на COVID-19. Є протокол для лікування, затверджений МОЗ України, а також китайський, польський, італійський, перекладені на українську мову.

Велику допомогу надали волонтери. Від них отримали 25 костюмів, маски, респіратори, білизну на ліжка, сушку, матеріали на душову, кисневі балони (6 штук). За це особлива подяка команді волонтерів нашого міста: Олександру Шуткову, Анатолію Петльованому, Олегу Безпальку та іншим.

Кадровий потенціал відділення складає 26 осіб. Крім завідувача з 36-літнім лікарським стажем, працює ще один досвідчений кваліфікований лікар Степан Труш. На чергування заступає три медсестри, на вихідні залишається дві, сестра-господиня і дві молодших сестри.

Як почався переполох з коронавірусом, шість медсестер одразу розрахувалося, але стільки ж й прийшло на роботу, тож нині інфекційне укомплектоване повністю.

Проте головне у цій ситуації навіть не стільки медикаментозне й кадрове забезпечення, як те, що вдалося підвести кисень, – наголошує лікар. – 80 відсотків хворих на коронавірус потребує потокового кисню. Апарат ШВЛ підключають лише у крайніх випадках важким хворим, яким потоковий кисень не допомагає. Без нього лікувати COVID-19 – абсурд.

 Фото Любомира Габруського

На щастя, наразі на Чортківщині не траплялося важких форм захворювання на коронавірусну інфекцію. Та й взагалі, уперше на наших теренах його виявили лише 10 квітня, коли у багатьох районах лік інфікованих вже йшов на десятки. Завдяки цьому вдалося виграти час і належним чином підготувати інфекційне відділення райлікарні до прийому таких хворих. Але краще, щоб до цього не доходило.

Наостанок завідувач інфекційного відділення КНП «Чортківська центральна комунальна районна лікарня» Ігор Шкварок просив передати вдячність меценатам, волонтерам, майстрам, всім тим, хто допомагає відділенню в теперішній скрутний час і допомагав у попередні роки:

«Прошу вибачення, якщо, можливо не всіх згадав, оскільки людей, котрі свого часу відгукнулися на прохання про допомогу, було дуже і дуже багато. 

Принагідно вітаю всіх з Великодніми святами. Разом з Божою допомогою ми все подолаємо!».