Головна Новини Інвестиційна привабливість сільськогосподарської галузі в руках Тернопільського суду

Інвестиційна привабливість сільськогосподарської галузі в руках Тернопільського суду

У Нацраді з інвестицій сподіваються, що розрахунок з кредиторами Мрії поліпшить інвестпривабливість України

Як розповів НВ Бізнес  голова Нацради з інвестицій Борис Ложкін, повернення боргів кредиторам Мрії поліпшить інвестклімат України.

«Можливість кредиторів стягувати заборгованість і застави – одна з головних основ розвитку фінансового ринку, залучення боргового капіталу для фінансування інвестиційних проектів в країні, – заявив Ложкін. – Наскільки ефективно кредитори можуть захищати свої права, в тому числі і в судах, залежить успіх не тільки кредитних операцій, але і корпоративних облігацій, які є популярною формою залучення фінансування. Справедливе рішення суду по цій справі дасть позитивний сигнал всім власникам корпоративних облігацій український компаній і посилить інвестпривабливість України в цілому».

Нагадаємо, що 16 грудня Тернопільський господарський суд розгляне позов трастової компанії BNY Mellon Corporate Trustee Services Limited щодо визнання в Україні боргових зобов’язань 68 компаній, що входять до складу агрохолдингу «Мрія». Про це повідомляється в прес-релізі компанії.

Позов поданий в Тернопільський господарський суд, за місцем знаходження компаній-відповідачів з найбільш великими активами.

Згідно з повідомленням, позов стосується прострочених боргових зобов’язань на суму $573 млн, які складаються з непогашеної суми кредиту і відсотків з серпня 2014 р., коли компанія оголосила дефолт за євробондами, не зумівши здійснити черговий платіж.

Наголошується, що це перший випадок, коли власники єврооблігацій звертаються до українського суду з позовом про стягнення заборгованості за єврооблігаціями з поручителів – дочірніх компаній холдингу-емітента облігацій.

Власники єврооблігацій «Мрії», серед яких великі міжнародні фонди, такі як DuPont і Argentem Creek Partners, розраховують на професіоналізм і компетентність української судової системи і впевнені, що ця справа стане своєрідним тестом для української правової системи на здатність забезпечити та захистити права інвесторів у разі невиконання поручителем своїх зобов’язань за поруками, пов’язаних з єврооблігаціями.

У компанії вважають позов обґрунтованим, але вважають, що він не впливає на процес реструктуризації $1,1 млрд боргу, через який зараз проходить компанія.