Головна Новини Із 17 по 19 грудня у Тернополі тривав ІІ Всеукраїнський форум “КіноХвиля”.

Із 17 по 19 грудня у Тернополі тривав ІІ Всеукраїнський форум “КіноХвиля”.

Цьогоріч він відбувався під девізом “Кінопрорив”. Девіз – не випадковий, адже після 20 років занепаду український кінематограф починає відроджуватись. І то вельми стрімко. У 2017 році, до прикладу, знято 27 фільмів, які отримали фінансування з держбюджету. В 2018-му планується випустити не менше. Цьогоріч за номінацію на “Оскар” змагались одразу три стрічки, до виробництва яких має відношення Україна: “Іній”, “Межа” та “Рівень чорного”. (усі вони були показані в рамках форуму). Погодьтесь, панове, це своєрідний кінопрорив. І дуже приємно та знаково те, що підсумки цього особливого, 2017-го кінематографічного року, було підбито саме у нас, у Файному, під час форуму. Голова Державного агенства України з питань кіно Пилип Іллєнко відзначив, що Тернопіль посів особливе місце у розвитку й популяризації українського кіномистецтва. Завдяки Тернопільській кінокомісії, яку очолює Леонід Бицюра, місто й область накрила справжнісінька хвиля українського кінематографу! За рік у Тернополі знято стільки ж фільмів, скільки від часу незалежності до 2016-го загалом! Хіба це не своєрідний кінопрорив?
Загалом участь у ІІ Всеукраїнському форумі “КіноХвиля” цьогоріч взяли понад півсотні відомих українських режисерів, акторів, продюсерів, кінознавців. У рамках форуму відбулись майсте-класи Наталії Васько, Віктора Андрієнко, Вікторії Трофіменко, Пилипа Іллєнко, презентації книг, а також кастинги для бажаючих зніматись у кінострічках.
А відкрив форум допрем`єрним показ кінострічки, знятої у Тернополі. На короткометражний фільм “Поза зоною” молодого та перспективного кінорежисера Нікона Романченка тернополяни чекали з нетерпінням, адже стали його частиною.
До речі, про те, як знімалось “Поза зоною” та й які кіноподії упродовж року відбулись у Файному тепер можна дізнатись із кінострічки на ….тролейбусі, що від 19 грудня курсує містом. “Кінотролейбус твоєї Мрії” створено за ініціативи Тернопільської кінокомісії та за підтримки Агрохолдингу “Мрія”. Саме завдяки “Мрії” мрії багатьох тернополян зніматись у кіно …стануть реальність, адже раз у місяць салон тролейбуса перетворюватиметься на …імпровізований знімальний майданчик. Сумувати пасажирам кінотролейбусу точно не доведеться, адже на моніторі демонструватимуться уривки нових й старі українські кінострічки, трейлери, цікаві новини з галузі кіномистцетва. А найцікавіші, з інформаційних довідок у салоні, зможуть чимало цікавого дізнатись з історії зарубіжного та українського кіно.
До слова, “Кінотролейбус твоєї Мрії” – не перший спільний проект Тернопільської кінокомісії, Творчого об’єднання “КіноХвиля” та Агрохолдингу “Мрія”. Компанія є надійним партнером в організації усіх кіномистецьких подій міста та всіляко сприяє популяризації українського кіно на теренах Тернопільщини. Так, у 2017-му за підтримки Агрохолдингу “Мрія” відбулись І Всеукраїнський фестиваль дитячого кіно, анімації і телебачення “Кінохвилька”, “День дива”, “День української анімації”, а також ІІ Всеукраїнський форум “КіноХвиля”. А вже у 2018-му саме завдяки Агрохолдингу “Мрія” нове українське кіно, в рамках проекту Тернопільської кінокомісії “КіноЛекторії”, зможуть переглянути мешканці найвіддаленіших куточків Тернопільщини!